Super Luna 2015

Un motiv de bucurie pentru cei ce iubesc Luna și fotografia.

“Super Luna” reprezintă un fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziția satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre. Pe parcursul unui an calendaristic pot fi observate, în medie, aproximativ 4 – 6 “Super Luni”. Însă doar aproximativ o dată la un an și 48 de zile Luna se află la perigeul maxim.

Anul 2015 este un an cu şase super-Luni. Două dintre acestea au avut loc deja. Cea de a treia este astăzi, 20 martie, iar următoarele vor fi în august, septembrie şi octombrie.

“Super Lună” este un termen nou introdus în astronomia modernă și a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur și simplu “Lună plină la perigeu”, respectiv “Lună nouă la perigeu”.

Următoarea “Super Lună” va putea fi observată în data de 9 septembrie, însă fenomenul nu va fi la fel de spectaculos.

Acestea fiind spuse, vă invităm să vedeți aici o galerie de imagini de la Super – Luna din 2012, iar aici o galerie de la Super – Luna din 2013 și, în cazul în care reușiți să faceți o fotografie care vă place să ne lăsați un link prin intermediul comentariilor.

Și, nu în ultima rând: știați că prima fotografie a Lunii a fost realizată în anul 1840?

2012: Super – Luna în București (foto: Radu Sigheti, Reuters).

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu