Avantajele și dezavantajele frumuseții

Spre deosebire de prostie, frumusețea e trecătoare…

O serie de experimente privind percepția și efectele frumuseții, efectuate de către psihologul american Douglas T. Kenrick.

“Am cerut oamenilor să evalueze frumusețea unei femei cu un aspect fizic obișnuit după ce, în prealabil, au văzut două serii de imagini: jumătate dintre participanți au evaluat subiectul după ce au văzut o serie de femei foarte frumoase, o altă jumătate l-au evaluat după ce au văzut o serie de femei cu un aspect fizic normal. Ca și în cazul expunerii la temperaturi extreme ale apei, expunerea la extremele frumuseții afectează percepția oamenilor cu privire la ceea ce reprezintă media: femeia cu aspect fizic obișnuit a fost evaluată ca fiind mai urâtă într-un procent semnificativ mai mare de către subiecții care mai înainte priviseră o serie de femei foarte frumoase.”

În cadrul unui alt experiment, după ce bărbații au privit femei frumoase din Playboy și Penthouse, iar femeile bărbați cu un fizic atletic din Playgirl, participanților li s-a cerut să-și evalueze sentimentele față de partenerul lor de viață.

“Bărbații care au văzut femei frumoase s-au declarat mai puțin îndrăgostiți de partenerelor lor; judecata femeilor asupra partenerilor de viață nu a fost atât de ușor de clintit. În cazul bărbaților, există un dăunător efect secundar: femeile din lumea reală nu arată la fel de atractiv în momentul în care mintea a fost calibrată să presupună că standardele sunt date de fotomodele. Iar pentru bărbații care se află într-o relație, expunerea la imaginile unor femei foarte frumoase le subminează sentimentele pentru femeile în carne și oase din viețile lor reale.”

“Într-un anume fel, imaginile pe care ni le trimite Hollywood-ul au asupra noastră un efect asemănător cu acela al înghețatei. Aromele și frumusețile îmbietoare declanșează mecanisme care au fost concepute pentru a ajuta la supraviețuirea și la reproducerea speciei, dar într-o lume mult diferită. Și consumăm prea mult chiar dacă acest lucru ar putea să dăuneze sănătății noastre.”

“Prin urmare, ce poate face un simplu muritor? Suntem neajutorați în fața mecanismelor biologice care ne-ar putea duce pe căi greșite fără a putea fi conștienți de acest lucru? Nu în totalitate. Oamenii care înțeleg pericolul excesului de grăsimi și de zahăr își pot ține sub control dietele. Iar oamenii care înțeleg pericolul excesului de imagini livrate prin mass-media se pot opri din a se îmbuiba cu Playboy, People sau Sex and the City.”

(Foto: Klaus Kampert)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. iullia

    pai si voi de ce ati ilustrat informatiile despre un astfel de studiu cu astfel de imagini? nu inteleg. sincer.

    1. Exact pentru a obtine astfel de reactii: contrastul dintre imagini si idei este ales tocmai pentru a scoate in evidenta ce se spune.

      1. Elena

        Si dece femeile nu au reactii similare?
        Poate pt.ca barbatii sunt mai superficiali?

Adaugă comentariu