Lutul ca formă a cunoașterii înaripate

Motto: “L’âme est un crystal et l’amour sa lumière.” (Angelus Silesius, în cartea “Călătorul heruvimic”, 1675)

De multe ori când trecem prin Sibiu, chiar sub turn, pe treptele ce urcă înspre turnul medieval, regăsim pe partea laterală, un magazin cu statuete elegante, sofisticate. De fapt, este vorba despre magazinul artistului Andrei Pandea, cel care a expus cu mai multe ocazii și colecția “Corului Inocenților”, atât pe Lipscani în București, dar și în alte orașe din țară sau din Europa.

Măiestria talentului rezidă din anumite experiențe care i-au marcat existența, iar acest lucru nu poate decât să aducă un argument în plus artei sale: acela că experiența de viață este capabilă să ne livreze în forme materiale, măiestria sufletului și a artei.

Andrei Pandea este un brand al ceramicii sibiene. Cu Andrei Pandea nu doar că avem primul contact cu lumea minunată a lutului care prinde viață datorită mâinilor sale, dar luăm contact cu o lume plină de înțelesuri, cum ar spune Hans Gadamer. Statuetele sale își mențin linia unui clasicism îmbinat cu elemente moderne din cubismul brâncușian și cu o simplificare a ornamentațiilor specifice Art Nouveau-lui. Artistul a dorit să ilustreze siluete feminine deosebite, fără să plece de la ideea unei arte academiste, ci de la un omagiu adus feminității și eternului feminin.

De fapt, statuetele feminine dichisite și elegante, au fost sculptate ca un manifest împotriva cancerului de sân. Acest omagiu adus femeii nu poate decât să însenineze viața fiecărei femei care a trecut cândva prin astfel de traume. Cancerul nu distruge frumusețea, pentru că frumusețea este ceva ce rămâne, indiferent de ipostaze, și nicidecum nu poate fi mutilată. Frumusețea are mai multe cicluri regenerative, precum eternul simbol Ouroboros (al șarpelui mitic circular care se regenerează continuu), ceea ce ne face să ne gândim la ideea platoniană de Kalos (Frumosul).

Statuetele sale poartă veșminte de Art Noveau, în auriu, albastru sau verzui și sunt combinate cu efecte stilistice ușor baroce. Sculptura sa este o reinventare a Art-Noveau-lui, a motivelor vegetale țesute pe mânecile rochiilor în care sunt îmbrăcate domnițele și a pălăriilor imense. Fiecare statuetă a sa este o întruchipare a unei Audrey Hepburn. Eleganța este despre bucuria de a purta o rochie, o femeie elegantă este și o femeie ale cărei tăceri prind viață pe chipul ei atent sculptat.

Dacă sufletul este un cristal, și este un călător heruvimic, iată că Andrei Pandea a surprins prin statuetele sale tocmai acest aspect al lui Psyche cel înaripat sub formele unei materialități eliberatoare. Trupurile nu ar trebui să ne fie cuști, ci tocmai o eliberare, o dezbrăcare a sufletului prin veșmintele atent alese.

Maria-Roxana Bischin

Maria-Roxana Bischin De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu