Giulian Dumitriu a reprezentat România la “Art Monaco”

România a fost reprezentată la “Art Monaco 2015” de către sculptorul Giulian Dumitriu. Evenimentul, desfășurat în perioada 9-12 iulie, a reunit celebre galerii de artă din toata lumea, critici recunoscuți, colecționari, precum și artiști din Australia, SUA, Mexic, dar și România.

“Mă bucur că am reușit să ajung la “Art Monaco”. Impresiile au fost foarte bune, din partea organizatorilor, dar și a reprezentanților unor galerii internaționale, din Italia sau Elveția, interesați de o eventuală colaborare. Am muncit foarte mult pentru lucrările pe care le-am expus și care, în marea lor majoritate, fac parte din ciclul “other reality”. Fiecare sculptură spune o poveste despre interiorul altei lumi, revelate. Este ca și cum ai arăta concomitent forma și miezul lucrurilor. Apropiindu-te de obiect, poți vedea labirintul: ceea ce se ascunde înăuntru. Am expus însă, în același spațiu, și alte piese pe care le consider valoroase. De exemplu, coloana “Higher Together”, creată pentru compania JTI: o sculptură care ilustrează un set de valori, o lucrare deschisă, ce urmează principiul construirii unor legături transcendente indestructibile, între individualități, culturi diferite, între orizontal și vertical. Se poate privi din orice unghi, nu are nevoie de un labirint”, a declarat Giulian Dumitriu.

Higher-Together

“Lucrările artistului român Giulian Dumitriu sunt incredibile. Dețin multe sculpturi în propria mea colecție, alături de picturi. Când am văzut aceste lucrări, am fost foarte impresionat. Ideea de a putea vedea în interiorul lucrării este extraordinară. Ca ființe umane, avem un exterior, dar si un interior care, de regulă, nu este expus. Aici avem, la vedere, interiorul lucrării, iar piesa chiar are nevoie să fie văzută și astfel. Este un artist extraordinar și cred că va expune de acum încolo în multe locuri. Aș vrea să-l ajut să participe pe viitor la cât mai multe evenimente. Poate chiar în New York, pentru că lucrările lui îmi plac foarte mult”, a declarat Steven Lee Dwoskin, International Contemporary Art Dealer în SUA.

“Art Monaco se află la a șasea ediție. Este un eveniment tânăr, dar are un impact puternic, în întreaga lume. Sunt prezenți aici 70 de expozanți, atât artiști, cât și galerii de artă. Este un eveniment unic pentru că, de regulă, spațiile de expunere nu acceptă participarea directă a artiștilor, ci doar a reprezentanților lor. Și cred că este nedrept, pentru că artiștii au nevoie să fie prezenți la astfel de evenimente, să arate ei inșiși lumii lucrările realizate”, a declarat Anastasiya Severgina, Project Manager, “Art Monaco”.

Născut în 1971, la Bacău, într-o familie de artiști, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, avându-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent în expoziții personale şi de grup la București, Milano, Amsterdam, Paris și Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Canada, Statele Unite și Elveția. Artistul se poate mândri, printre altele, și cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara și Ion Ghica și a contribuit, în 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.

În ultimii ani, arta contemporană românească a devenit din ce în ce mai apreciată, la loc de cinste în marile galerii ale lumii, dar și în marile colecții. Și iată că nu doar pictura, reprezentată prin nume ca Adrian Ghenie, ci și sculptura românească intră în acest club.

JTI susține în România evenimente și instituții culturale prestigioase: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Comedy Cluj, turneele Duelul Viorilor, Pianul Călător si Flautul de Aur, organizate de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo, cu sprijinul Radio România. JTI organizează de 16 ani Întâlnirile JTI, eveniment devenit un brand cultural național, care a avut ca invitați personalități marcante ale dansului contemporan: Bejart Ballet Lausanne, Joaquin Cortes, Sylvie Guillem, Maria Pagés şi Sidi Larbi Cherkaoui sau Akram Khan Company. JTI este un promotor al moștenirii culturale japoneze în România, fiind și cel mai important investitor japonez pe piața locală.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu