La mulți ani, Anonimul!

Festivalul Anonimul sărbătorește 10 ani de la prima editie.

In ziua in care festivalul Anonimul celebreaza exact 10 ani de la prima editie, pe 16 august, in camping a avut loc premiera absoluta a unui proiect unic in Romania – trei actori au devenit regizori pentru cite un scurt metraj, toate reunite sub numele Omnibus Ano 10.

Filmele au ca punct de plecare Delta Dunarii, locul de desfasurare al festivalului Anonimul si sunt scrise si regizate de Andi Vasluianu, Dorian Boguta si Emanuel Parvu.

Cea mai mare provocare pentru cei trei actori – regizori a fost… sa termine filmele. Au lucrat intr-un regim alert cu maxim 3 zile de filmare, au avut putine zile la dispozitie pentru montaj si partea de post productie. Experienta de scenarist – regizor a fost insa una care a… “lasat urme”.

“Regia iti da posibilitatea sa transmiti parca mai mult si mai exact ce vrei sa ajunga in mintea oamenilor. Uneori o simti si ca pe o terapie. Intr-un moment dat al vietii mele m-am simtit tradat si vroiam enorm sa fac ceva ca sa scap de povara asta. Am inceput sa scriu un scenariu despre tradare, nu mi-a iesit, dar m-am simtit mai eliberat. Ca actor nu am foarte multe sanse sa vorbesc despre aceste lucruri punctat….ca actor transmiti emotia imaginatiei altui om (scenarist , regizor) care vrea sa zica ce simte el in momentul acela ceea ce e foarte frumos din alt punct de vedere”, spune Dorian Boguta care mai are in palmares si alte doua scurt metraje in calitate de regizor.

“Este o imbinare superba, un lucru care se naste din tine, creste in tine, il exprimi prin altii (si cateodata si prin tine) si te bucuri sau te intristezi cand vezi reactia oamenilor. Cand vezi ce a facut “copilul” tau cu altii, ce sentimente le-a nascut, cu ce i-a schimbat”, spune Emanuel Parvu care se poate lauda cu performanta de a avea 12 actori de calibru intr-un scurt metraj de 14 minute. “Domnul Ciulei spunea ca daca un regizor isi face distributia perfecta, atunci spectacolul sau filmul sunt pe jumatate facute. Comunicarea a fost excat asa cum ar trebui sa fie. Cu multi dintre ei mai lucrasem si in film si in teatru, deci ne cunosteam, ne stiam reactiile. Doar “urechea frazarii” a fost cea care trebuia pusa pe un fagas”, a adaugat Parvu despre distributia filmului care ii include pe Dorina Lazar, Constantin Cojocaru, Andi Vasluianu, Anca Sigartau, Medeea Marinescu, Mircea Andreescu, Dorian Boguta, Cosmina Stratan, Ana Ciontea, Liliana Mocanu, Vlad Corbeanu si Marius Chivu.

Filmul lui Andi Vasluianu – un Duet – urmareste povestea unui scenarist si a unui actor care vorbesc despre proiectele lor profesionale, dar ajung sa-si impartaseasca sentimente intime si sa-si faca reprosuri. Actiunea filmului lui Dorian Boguta, Kazimir, se petrece intr-un sat lipovenesc retras, din zona Delta Dunarii, unde locuieste diaconul Kazimir, care poseda puteri tamaduitoare.

Cel de-al treilea scurt metraj din Omnibus, Retur, regizat de Emanuel Parvu, are o poveste tot din Delta Dunarii un loc unde oamenii sunt ghidaţi de credinte arhaice. Dezgroparea mortilor dupa 10 ani pentru a le spala oasele se poate transforma intr-o adevarata aventura. Desi preotul le-a interzis satenilor sa mai sape la mormintele din cimitir, membrii unei familii din Sfântu Gheorghe decid sa-l ignore.

Proiectul este o continuare a unei sectiuniuni din festival, Actori in spatele camerei, in care au fost prezentate de-a lungul anilor, filme regizate de Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Sean Penn, Helen Hunt, Isabella Rossellini, Sarah Polley, Kenneth Branagh, Bob Hoskins, Jude Law, Ewan McGregor, Adrian Grenier, Anthony Hopkins, Casey Affleck şi Tommy Lee Jones.

In 2013, vor fi prezentate si titluri regizate de Dustin Hoffman si Isabella Rossellini.

Cristina Bazavan
Blog | Twitter | Facebook

Cristina Bazavan

Recomandări

Adaugă comentariu