Fiecare zi e o despărțire

Fiecare zi este o despărțire.

O despărțire de ziua de ieri. O despărțire de trăirea ce tocmai a trecut. O despărțire de visul sau coșmarul cu care am venit din noapte. O despărțire de frica că nu voi putea trece dincolo de acea zi. O despărțire de mine însămi, nu ca un abandon, ci ca o renaștere a unui alt „Eu” al zilei prezente.

La fiecare despărțire fac un nod și leg eșecul de ieri cu speranța de azi. Nu îl șterg, nu îl alung, nu îl ambalez în minciună. Îl port cu mine ca o pe o scrisoare de adio pe care nu îndrăznesc să o trimit, dar mă ajută să știu că am scris-o, că gândurile, emoțiile mele au fost pe cântarul zilei de ieri și greutatea lor mi-au dat puterea de pleca spre ziua de azi.

Fiecare despărțire mă învață ceva.Uneori despre mine, alteori despre alții. Uneori mă ridică ceea ce învăț, alteori mă coboară. Dar mereu câștig ceva. Uneori doar întrebarea și oricât de puțin ar părea pentru unii, pentru mine este enorm. Atâta timp cât încă mai am puterea de a mă întreba, de a întreba universul, de a mă căuta, înseamnă că ziua de mâine mai are o speranță. Mai rămâne un drum nebătătorit de greșeli, de lacrimi, de iluzii, de dezamăgiri. Și chiar de ar fi la fel, nu voi ști până nu voi porni pe acel drum. A renunța de frica aceluiași scenariu de ieri este abandon, nu despărțire. Despărțirea este asumată. Să știu mereu „De ce” plec. Să fiu mirată de ce urmează. Mirare, nu frică. Mirare, nu acceptare resemnată a ceea ce-mi oferă drumul de azi sau de mâine.

Dar secretul este să nu uit ziua de ieri, atât cât depinde de mine. Să nu fie un efort de voință, o dorință de uitare terapeutică, considerând că doar uitând pot fi alt om.

Fiecare zi este o despărțire, dar nu fiecare despărțire este garanția unui alt început, unui om nou. Dacă nu învățăm lecția de ieri, e posibil să o repetăm și mâine, chiar mergând pe alt drum, printr-un alt labirint, la sfârștul zilei să ne întâlnim cu noi, cei vechi, de zeci de ieri, la fel de goi de conținut, la fel de speriați.

Fiecare despărțire de mine este un ultimatum pentru întâlnirea cu adevărul meu.

Adriana Vasadi

Adriana Vasadi Facebook | De același autor

Cuvintele îmi dau libertatea de a transcende dincolo de granița dintre rațiune și simțire. Cuvintele mă eliberează, dar mă și zidesc, mă sculptează, mă provoacă. Uneori ridică ziduri de apărare, alteori zidesc trepte spre mine însămi, spre lume și, de câțiva ani, trepte spre cer...pentru cea care mi-a fost mai mult decât cuvânt și care simt că - mi pune în scris lumina.

Recomandări

Adaugă comentariu