Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Unde se situează România în “clasamentul țărilor bune”.
“Indicele de țară bună” este denumirea unui proiect online – realizat de către Simon Anholt – care are la bază o idee simplă: aceea de a măsura cu cât contribuie fiecare țară la binele general al umanității. O măsurare care, în lipsa altor mijloace, se bazează pe o gamă variată de statistici publice oferite de Națiunile Unite și de alte organizații internaționale, care apoi sunt agregate în șapte mari categorii – Știință și tehnologie, Cultură, Pace și securitate internațională, Relații internaționale, Protecția mediului, Prosperitate și egalitate, Sănătate și bunăstare -, rezultând astfel atât un clasament general cât și un clasament pe secțiuni.
România nu numai că se află în a doua jumătate a clasamentului, dar se află și în urma unor țări ca Botswana (64), Tanzania (63), Uganda (59), Tunisia (56) sau Trinidad-Tobago (51).
Mai mult: România este clasată în urma celor mai multe țări europene – de pildă, Cipru se află la pe locul 18, Malta pe 23, Slovenia pe 28, Bulgaria pe 32, Cehia pe 43, Polonia pe 52, Moldova pe 60, iar Ungaria pe 61.
Și, în cazul în care vă închipuiți că lucrurile nu pot sta mai rău de atât: la secțiunea Prosperitate și egalitate România se pe locul 114 (repet: din 125 de țări!), la secțiunea Pace și securitate internațională pe locul 75, iar la pe locul Sănătate și bunăstare 74…
“Onoarea” României este salvată de secțiunea Cultură – unde România se situează în clasamentul general pe locul 29, devansând țări ca Elveția (32), SUA (41) și Japonia (44), dar este devansată de țări ca Ungaria (13), Polonia (16) și Bulgaria (27).
La secțiunea Știință și tehnologie, deși se situează în clasamentul general pe locul 48, devansând, de pildă, China (54), România se află în urma tuturor țărilor europene (Moldova, de exemplu, este clasată pe locul 44).
Cele mai bune țări din lume sunt, în ordine, Irlanda, Finlanda, Elveția, Olanda și Noua Zeelandă.
În cazul în care sunteți interesați puteți consulta aici The Good Country Index.
Este trista aceasta constatare. Noroc cu aceasta cultura, care din pacate nu reflecta nici e realitatea. Acum stim ptr ce traim noi românii ( daca putem spune asta) si cît mai este de lucru!