Cristian Mungiu: premiul pentru regie la Cannes 2016

Premiul pentru regie la cea de-a 69-a ediție a Festivalului de la Cannes a fost acordat românului Cristian Mungiu, pentru filmul “Bacalaureat” și francezului Olivier Assayas, pentru “Personal Shopper”.

În “Bacalaureat”, Cristian Mungiu explorează cu acuitate compromisurile și corupția din societatea românească. Filmul prezintă povestea lui Romeo, medic într-un mic sat din Transilvania și un tată gata să facă orice pentru ca fiica lui să poată intra la o universitate britanică. Este aproape de realizarea proiectului, Eliza trebuind doar să ia la bacalaureat o notă bună pentru a reuși.

În 2007 Cristian Mungiu a câștigat Palme d’Or cu pelicula “4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, iar în 2012, tot în cadrul festivalului de la Cannes, filmul “După dealuri” a primit două premii: cel pentru scenariu și cel pentru interpretare (Cristina Flutur și Cosmina Stratan).

Mungiu

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu