Frumoasa mare doamna a picturii romanesti

Artista Medi Wechsler Dinu a început să fie cunoscută în România abia după împlinirea vârstei de 100 de ani. Astăzi, la 104 ani, vă invită la o nouă expoziție.

Medi Wechsler Dinu s-a născut pe 22 decembrie 1908 în Brezoi (județul Vâlcea). A debutat artistic în anul 1932, însă recunoașterea artistică pe plan național avea să vină abia trei sferturi de veac mai târziu, în martie 2008, când acuarelele expuse la galeria Elite din București aveau să fie unanim apreciate de critici. Au urmat, în același an, două expoziții personale, în Constanța și Tulcea (iar lucrările expuse au fost donate muzeelor de artă din cele două localități). Iar de atunci, câte o expoziție retrospectivă în fiecare an.

Pe 8 februarie 2013, Medi Wechsler Dinu vă invită la vernisajul unei noi expoziții: o expoziție personală deschisă la Galeriile Simeza din București (expoziție deschisă în perioada 8 – 21 februarie 2013, cuprinzând lucrări în acuarelă și desene în creion și în tuș).

Medi Wechsler Dinu – Autoportret

“Am trăit atât fiindcă am avut gene bune, dar şi fiindcă nu am urât pe nimeni. Eu am iubit oamenii, dar nu i-am căutat niciodată.”

“Toată familia mă strigă Medi. Așa e obiceiul în Ardeal: prima fată să fie Medi, primul băiat Bubi și cel mai mic din familie Bebi. Numele meu este Margareta. M-am născut în 1908, iar mâncarea mea preferată este morcovul. Cred că bleu, cu toate nuanţele lui, este culoarea care îmi place cel mai mult. Cea mai mare dorință a mea este să am o moarte ușoară.”

Medi Wechsler Dinu a fost soția poetului avangardist Stephan Roll (pe numele lui real Gheorghe Dinu). Însă, cu toate acestea, spune că nu i-a plăcut niciodată modernismul.

“E un protest pe care eu nu l-am aprobat. Nu poți să distrugi trecutul. Avangarda înseamnă mai departe! N-ai decât să faci ceva atât de aproape de contemporani, încât să-i faci pe ei să se uite spre tine, nu în trecut. Așa cum noi, încă din burta mamei noastre, începem să repetăm mersul omenirii, fie că mergem pe urmele Evei sau ale lui Adam; dacă am distruge o etapă, ceva din drum, ar ieși un monstru; ar ieși un handicapat. De ce să distrugem trecutul? Îl lăsăm în spate și facem mai bine.”

Și, nu în ultimul rând: cele mai recente lucrări ale artistei au fost realizate în anul 1986, la Sulina.

Iar pentru cei interesați, iată și un scurt moment video.

(Surse: Adevărul, Revista Niram Art, Observatorul Cultural, Arta Vizuală, )

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Cristea Doinita

    Imi place !!

Adaugă comentariu