Chipul românesc de pe una dintre minunile lumii

Știați că…

Statuia Cristos Mântuitorul (Cristo Redentor) din Rio de Janeiro, Brazilia – statuie considerată una dintre minunile lumii moderne – are chipul sculptat de un român. Numele său? Gheorghe Leonida.

Cristos-Mantuitorul

Gheorghe-LeonidaGheorghe Leonida s-a născut la Galați, în 1893, într-o familie cu zece copii (unul dintre frații săi a fost ilustrul om de știință Dimitrie Leonida, iar sora sa, Elisa Leonida Zamfirescu a fost prima femeie inginer din lume).

A absolvit liceul la București – unde a și urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secția sculptură – și și-a făcut debutul în lumea artistică în 1915, în cadrul unui salon național. După ce a luptat în Primul Război Mondial și-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani. Lucrările sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea “Reveil”) și Paris (“Le Diable”). În 1925, s-a mutat în capitala Franței. Recunoscut deja în lumea artistică pentru expresivitatea chipurilor sculptate, primește de la Paul Landowsky oferta de a sculpta și chipul statuii Cristo Redentor.

Cristos-Mantuitorul-2

Începută în 1926, lucrare a fost finalizată în 1931: are o înălțime de 30 metri (împreună cu soclul ajunge la 38 de metri), o lățime la nivelul brațelor de 28 metri și o greutate de 635 tone. În soclu se află o capelă unde pot intra 150 de persoane.

Cristos-Mantuitorul-3

Revenit în țară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze. Regimul comunist i-a minimalizat însă opera din din pricina faptului că acesta a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel încât, deși recunoscut peste hotare pentru talentul și realizările sale, Gheorghe Leonida a rămas aproape uitat în propria țară.

Regina-Maria

A murit la doar 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei. Astăzi, câteva dintre sculpturile sale pot fi admirate la Muzeul Național de Artă, Muzeul Tehnic din București și Castelul Bran.

Cristos-Mantuitorul-4

(surse: 1, 2. 3)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu