Patru romance faimoase in lume (dar prea putin cunoscute in Romania)

1. Elisa Leonida Zamfirescu: prima femeie inginer din lume.

S-a născut pe 10 noiembrie 1887 în Galați. După terminarea liceului, a încercat să se înscrie la Școala Poduri și Șosele din București, însă, din pricina prejudecăților a fost respinsă. Așa că a plecat la Berlin și, în 1909, s-a înscris la la Academia Regală Tehnică. În momentul înscrierii, decanul a încercat s-o convingă să renunțe, invocând “cei trei K” (kirche, kinder, küche – biserica, copiii, bucătăria) definitorii pentru profilul de atunci al femeii. Elisa nu s-a răzgândit și, în 1912 a absolvit cu brio Academia, devenind prima femeie inginer din lume. A fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României și, în paralel, a activat ca profesoară de fizică și chimie.

Sarmiza Bilcescu: prima femeie avocat din Europa și prima femeie care și-a luat doctoratul în Drept.

S-a născut pe 27 aprilie 1867, în București. În 1884 s-a înscris la Facultatea de drept a Universității din Paris. Decanul de atunci, Edmond De Santerre, avea să declare: “Ne-am temut să îi acordăm domnișoarei Bilcescu avizul pentru cererea sa, temându-ne că vom fi nevoiți să facem poliție prin amfiteatre”. Mai mult: după ce a fost admisă, portarului facultății nu i se dădea dreptul să îi permită accesul în instituție. Așa că românca a fost nevoită să se plângă conducerii facultății, aducând ca argument faptul că pe frontispiciul clădirii stă înscris “libertate, egalitate, fraternitate”. Și astfel se face că, la încheierea primului an de studii, Edmond De Santerre s-a adresat tuturor studenților, menționând “înverșunarea pentru care merită toate laudele și conduita exemplară” a Sarmizei, mulțumind tuturor băieților pentru faptul că “au primit-o ca pe o soră”. O declarație primită cu aplauze de către toți cei prezenți. În 1887 și-a luat licența în Drept, iar în anul 1890 doctoratul în Drept (cu doi ani mai devreme decât Jeanne Chauvin, prima femei din Franța care a reușit acest lucru). În 1891 a fost admisă în Baroul Ilfov, dar, cu toate acestea, Sarmiza Bilcescu nu a practicat niciodată avocatura.

Anna de Noailles: prima femeie comandor a Legiunii de Onoare franceze și prima femeie primită în Academia Regală Belgiană.

Anna de Noailles, fiica prințului Grigore Brâncoveanu, s-a născut la Paris, pe 15 noiembrie 1876. Și-a făcut debutul poetic în 1899, iar doi ani mai târziu, primul său volum de poezii – Le Cœur innombrable – este atât de apreciat încât devine prima femeie admisă în prestigioasa Academie Regală Belgiană a Limbilor și Literaturii Franceze. Devine apoi membră a exclusivistei Academii Franceze, care, în 1921, i-a și acordat Marele Premiu pentru literatură. Este, de asemenea, prima femeie care a primit distincția de comandor al Legiunii de Onoare, iar Nicolae Iorga o considera “cel mai mare poet francez”, neuitând să adauge că “dinspre partea tatălui este româncă”. Anna de Noailles era admirată de mai toți marii artiști parizieni (Proust, Cocteau, Colette, Valery, Gide, sunt doar câteva nume) iar August Rodin i-a sculptat chipul în marmură (o operă de artă care poate fi admirată la Muzeul Metropolitan din New York).

Vera Atkins: cea mai importantă femeie-spion din cel de-al Doilea Război Mondial.

Vera-AtkinsS-a născut în Galați, pe 16 iunie 1908 și a emigrat în Marea Britanie în 1933. Studiază la Paris, la Sorbona, iar în 1941, la întoarcerea în Anglia, se alătură Serviciului de Operațiuni Speciale(SOE). Aici îi sunt încredințate cele mai sensibile misiuni: acelea de recruta și plasa femeile spion. “De o inteligență feroce, comportament dintr-o bucată și abilități de informator excepționale, Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30. După ce a înaintat în pozițiile executive ale SEO, o agenție înființată de către Winston Churchill, a devenit șefa unei armate clandestine. Echipa ei se înfiltra adânc în liniile inamice, lua legătura cu luptătorii Rezistenței, distrugea ținte vitale, ajuta prizonierii Aliați să evadeze, asasina soldați germani și transmitea informații Londrei”, se arată în cartea numită, cum altfel, “Spymistress: The Life of Vera Atkins, the Greatest Female Secret Agent of World War II”. S-a retras din serviciul activ în 1947, într-un sat din Anglia, unde în anul 2000, a și murit. Se spune că este una dintre femeile care au inspirat celebrul personaj Moneypenny, frumoasa secretară a șefei agentului James Bond.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

26 comentarii

 1. T

  Elisa Zamfirescu nu a fost prima femeie inginer din lume, nici macar prima din Europa. As vrea sa va verificati mai atent sursele, care probabil sunt niste almanahuri comuniste. Exista foarte multe “inginere” din SUA, respectiv Marea Britanie, care si-au terminat studiile si cu 10 ani inaintea Elisei. Sunt mandru de ea, nu ma intelegeti gresit… dar hai sa nu exageram realitatea!

  1. @T,

   Multumesc pentru comentariu. Si, evident, nu inteleg gresit (din astfel de comentarii toată lumea are de câștigat). Eu am pus link spre sursa in articol. Daca ai alte informații, lasa te rog un link pentru aduce corecturile de rigoare. Multumesc frumos!

   1. B

    Nora attended Cornell University, graduating in 1905 as the first woman to earn a degree in any type of engineering in the United States
    sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Nora_Stanton_Blatch_Barney

    1. Da, vazusem, dar de acolo se intelege ca e vorba de ceea ce am numi noi subinginer. Am dreptate sau ma insel?

     1. B

      Ce anume te face sa crezi ca e subinginer?

     2. rares p

      civil engineer = inginer constructii civile (opus de geniu – militare sau poduri)

      junior member = membru debutant

     3. Cristina

      Alice Perry a terminat facultatea de inginerie cu 4 ani inaintea Elisei. Informatia eate din sursa de mai jos:
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alice_Perry

 2. Alexandru

  Moneypenny este secretara (http://en.wikipedia.org/wiki/Miss_Moneypenny) sefei (M) agentului James Bond.

  1. Multumesc frumos, Alexandru!

 3. Oprea

  Am si eu o nedumerire in legatura cu Vera Atkins. Si anume “Studiază la Paris, la Sorbona, iar în 1941, la întoarcerea în Anglia, se alătură Serviciului de Operațiuni Speciale(SOE).” ca mai apoi sa scrie ca “Vera a condus nenumărate misiuni în anii ’30”
  Daca s-a intors in Anglia in 1941, sunt tare curioasa cum a condus misiuni in anii ’30.

  1. Care e contradictia? Scrie undeva ca a condus misiuni in Marea Britanie? Sau ca nu a condus misiuni inca din studentie? Sau ca SOE a fost primul sau “loc de munca”? Nu exista nicio contradictie, iar datele pot fi verificate in linkurile din cadrul articolului.

 4. Acestea sunt dovezi ca daca vrem cu adevarat, se poate. Hotararea si perseverenta sunt cheia!

  1. caval mioara

   Am de facut o completare. Din ceea ce stiu, Iulia Hasdeu a fost prima femeie doctorand din lume. Corect ar fi ca si ea sa fie inclusa in acest clasament care ne onoreaza.

 5. victor

  Poza nu este a Verei Atkins. I rest este un articol exceptional!

  1. cred poza este intr-adevar cea a Verei Atkins. Aceeasi poza o puteti vedea si pe coperta cartii lui William Stevenson, “Vera Atkins – Povestea celei mai importante agente secrete”, aparuta la editura Polirom.

 6. Toma

  Bunaziua ,as vrea sa mai primesc si alte articole ,daca tot m-am abonat

 7. geta ghiata

  Ce sa spun ?!! sunt f incintata ca am descoperit acesta pagina…multumesc echipei web@cultura pt. toate documentarele si informatiile de care putem beneficia datorita d=tra

 8. ciobanu alexandru

  Foarte interesant.

 9. spiridon cosmina

  in poza dvs nu e vera atkins.

 10. Da, poate peste 100 de ani o sa mai descoperim vreo 3,4 romance care au avut succes in zilele noastre. Parca sunt tablourile lui Rembrantd, Dali sau Van Gogh.

 11. Emil

  Exact, au mai subliniat doi. În poză nu e Vera Atkins. Fotografia este a Noor Inayat Khan, altă agentă SOE, care a murit la Dachau. Pour La Rigueur.

 12. Elidor

  Iulia Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, a fost un copil-minune care la 11 ani a absolvit Colegiul National Sfântul Sava si, in paralel, Conservatorul de muzica din Bucuresti, iar apoi a studiat la Sorbona. La 17 ani a reusit sa publice un volum de poezii în franceza.

  1. Andrei Vladimir Petreuș

   Dacă ați ști câte femei extraordinare sunt. Mama mea a fost prima femeie din lume care m-a născut, a doua a fost învățătoarea mea care m-a învățat să învăț.

 13. Ropotan Neculai

  Vreau să cred că nu vorbim de părinți și printese

 14. Adrian

  Cum a condus misiuni in anii”30 daca a emigrant in ’33?

Adaugă comentariu