Cele 22 de reguli ale unei povestiri de succes

Spuse de Emma Coats, un povestitor format la școala Pixar.

Sau, altfel spus, 22 de sfaturi pentru a deveni un povestitor mai bun.

1. Un personaj este admirat pentru străduița sa de a atinge succesul.
2. Trebuie să te concentrezi asupra a ceea ce este interesant din punct de vedere al publicului și nu la ceea ceea ce îți place ție, ca scriitor. Cele două pot fi foarte diferite.
3. Subiectul este important, dar nu-ți vei da seama despre ce este de fapt toată povestea până în momentul în care ai ajuns la finalul ei. Acum rescrie.
4. A fost odată ca niciodată________ . În fiecare zi, _________ . Într-o zi, __________ . Din această cauză, ___________ . Motiv pentru care ___________ . Iar în cele din urmă ________ .
5. Simplifică. Rezumă. Combină caractere. Evită ocolișurile. Vei simți că pierzi lucruri importante, dar te vei elibera.
6. La ce se pricepe personajul tău? Unde se simte cel mai bine? Confruntă-l cu situații diametral opuse. Provoacă-l. Cum se descurcă?
7. Gândește-te la un final înainte de a ajunge la jumătatea povestirii. Serios. Finalurile sunt grele, gândește-l pe cel al povestirii tale.
8. Termină povestea și ieși cu ea în lume chiar dacă nu e perfectă. Într-o lume ideală ar fi fost altfel, dar treci peste asta. Scrie mai bine data viitoare.
9. Când te-ai împotmolit, fă o listă cu tot ce ar trebui să NU se întâmple. Adesea, ideea salvatoare se va ivi.
10. Separă din povestire părțile care îți plac. Ceea ce îți place în ele este o parte din tine; trebuie să realizezi asta înainte de a le folosi.
11. Scrisul te va ajuta să-ți fixezi ideile. O idee, oricât ar fi de perfectă, dacă rămâne doar în mintea ta, nu va putea fi împărtășită cu nimeni.
12. Renunță la primul lucru care îți vine în minte. Și la al doilea, al treilea, al patrulea, al cincilea… Dă la o parte evidentul. Surprinde-te.
13. Conferă personalitate eroilor tăi. Pasivitatea / maleabilitatea, pot să pară de preferat atunci când scrii, dar sunt otravă curată pentru public.
14. De ce trebui să spui ACEASTĂ poveste? Din ce credință care te mistuie interior se naște povestea ta? Aceasta este esența povestirii.
15. Dacă ai fi în locul personajului tău, în situația dată, cum te-ai simți? Onestitatea aduce credibilitate unor situații incredibile.
16. Care sunt mizele? Oferă-ne un motiv să fim de partea personajului. Ce se întâmplă dacă eșuează? Confruntă-l cu situații dezavantajoase.
17. Nicio idee nu este irosită. Dacă nu merge, las-o și treci mai departe. Se va dovedi utilă mai târziu.
18. Trebuie să te cunoști: să știi care este diferența dintre a da tot ce ai mai bun și a te preface. Povestea este un test, nu o rafinare.
19. Jocurile de situație prin care un personaj intră în bucluc sunt minunate. Jocurile de situație prin care îl scoți din bucluc înseamnă a trișa.
20. Exercițiu: ia scenele unui film care nu îți place. Cum le-ai rearanja pentru ca filmul să îți placă?
21. Trebuie să te identifici cu personajele și situațiile prin care trec acestea, nu poți scrie “doar la rece”. Ce te-ar determina pe tine să acționezi în acel fel?
22. Care este esența poveștii tale? Cel mai scurt mod de a o rezuma? Dacă poți răspunde, poți începe să construiești de aici.

Fost scenarist în cadrul studiourilor Pixar, Emma Coats a trecut recent de partea cealaltă a baricadei, devenind regizor de film. Cele 22 de sfaturi au fost scrise de Emma pe contul său de twitter.

(via: The Pixar Touch)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu