Gigi Căciuleanu, din nou “cu picioarele în apă rece”.
La cererea publicului, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company va prezenta din nou “Un minut de dans sau Uf!!!”, pe 3 și 4 octombrie, la Teatrul Mic, orele 20.00. Primele reprezentanții au avut loc la începutul lunii septembrie, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, și au fost sold-out.
Gigi Căciuleanu a dansat pe scena pe care a debutat cu 50 de ani în urmă în noua sa creație coregrafică “Un minut de dans sau Uf!!!”. Cel mai important coregraf de origine română, Gigi Căciuleanu, debuta acum o jumătate de secol ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub îndrumarea lui Miriam Răducanu. De altfel, “Un minut de dans sau Uf!!!” îi este dedicat “Măiastrei”, așa cum o numește artistul pe Miriam Răducanu, care a și participat nemijlocit la premiera din septembrie.
Fără a sta sub semnul improvizației de moment, ci al celei programatice, spectacole din 3 și 4 octombrie vor fi diferite, astfel că publicul va vedea în fiecare seară altceva. Spectatorii vor fi martori ai acelor momente dificile ale creației, care piere imediat ce a fost arătată pe scenă. Tot ce rămâne e o emoție intensă, consecință a gestului creat, irepetabil.
“Căciuleanu este, pe rând, gazdă a spectacolului, istoric al propriei cariere, filozof al disciplinei pe care o reprezintă, dansator, coregraf la repetiţii, coregraf admirându-şi propria creaţie finalizată, recitator, poet, actor, vedetă primind aplauzele de final ale unui public fericit şi îmbujorat, elev al profesoarei ce, la 91 de ani (!), îl conduce cu lejeritate într-un dumnezeiesc moment de improvizaţie”, scrie Mihai Brezeanu în agenda.liternet.ro, despre premiera spectacolului, referindu-se inclusiv la momentul în care Miriam Răducanu și elevul său, Gigi Căciuleanu au improvizat un moment de dans în fața publicului.
“Creativitate. Dans. Exuberanţă. Umor. Muzică. Teatru. Naturaleţe. Poezie. Şi, mai presus de toate, un nou concept de spectacol, o altă viziune asupra actului de creaţie. Căciuleanu dă la o parte perdeaua din spatele scenei şi ne invită să participăm şi noi, publicul, să vedem cum se construieşte un moment coregrafic. Un spectacol viu, ”fresh”, actual şi foarte personal. Nimic nu este gratuit, cu efecte care şochează doar de dragul noutăţii şi surprizei (efecte de care fac uz foarte multe coregrafii contemporane). Aici totul este dozat şi echilibrat, cu răspunsuri şi întrebări (spuse însă într-un fel nespus până acum), cu joc, cu şagă, cu poveste”. (Corina Dima, ziarul Metropolis).
“La fiecare reprezentaţie, coregraful şi compozitorul vor fi nevoiţi să-şi pună picioarele în apă rece pentru a produce de fiecare dată, în prezenţa publicului, complet altceva. Întreg spectacolul este conceput de fapt în jurul complicatului şi deseori “nebunului” proces creator necesar pentru a obţine chiar şi un singur minut de dans. Datorită acestei improvizaţii de fiecare seară, pentru a crea un minut de dans, spectacolele vor deveni cât se poate de diferite unul de celălalt. Și, prin urmare, fiecare spectacol va fi unic. O re-creaţie de fiecare seară, pentru spectator…Chinurile creaţiei pentru artişti! Uf !!!”, își explică Gigi Căciuleanu demersul.
Muzica îi apartine “omului orchestră” Paul Ilea, căruia coregraful i-a cerut să plece de la temele cele mai populare ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, pe care apoi să le dezvolte în felul său, cu cât mai multă “drăgăstoasă ireverenţă”. Dansatori vor fi Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Ana Vișan şi Andrei Iancu, iar asistent coregrafie, Lelia Marcu – Vladu.
“Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” a fost înființată cu sprijinul JTI, corporație care s-a remarcat de-a lungul anilor prin susținerea predilectă a dansului contemporan. Întâlnirile JTI, eveniment definitoriu pentru identitatea companiei, organizat anual începând din 2000, reprezintă un reper al calității pentru iubitorii acestei arte. De mai bine de 20 de ani, JTI sponsorizează, în România, unele dintre cele mai importante evenimente culturale: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de film Comedy Cluj, turneele naționale Pianul Călător, Flautul de Aur, Duelul Viorilor etc.
Producătorul spectacolului este Fundaţia Art Production, în parteneriat cu Teatrul Mic. Parteneri: Radio România Cultural, România Liberă, RFI România, Şapte Seri, Port.ro, Accente, Kult Studio.
Biletele se găsesc la Teatrul Mic, în reteaua Eventim (magazinele Orange, Vodafone, Germanos, Domo, librăriile Cărtureşti, Humanitas, benzinăriile OMV şi Carrefour) şi online pe www.eventim.ro.