Opt citate pentru iubitorii de carte

Tocmai bune de pus pe facebook sau de tiparit pe tricouri.

Sau orice altă “năstrușnicie de succes” din epoca rețelelor sociale, bibliotecilor transformate în săli de navigare pe internet și a librăriilor devenite magazine de suveniruri. Pentru că nu contează cum sunt folosite, ci faptul că vor fi văzute de cât mai mulți oameni. Și, cine știe, dacă vor fi văzute, poate, poate…

“Cărțile sunt asemenea unor fluturi. De obicei stau cu aripile lipite, așa cum se odihnesc fluturii pe câte-o frunză, când își desfășoară trompa filiformă ca să soarbă apă dintr-un bob de rouă. Când deschizi o carte, ea zboară. Și tu odată cu ea, ca și când ai călări pe gâtul cu pene fine al unui fluture uriaș. Dar cartea nu are o singură pereche de aripi, ci sute, ca un semn că ea te poate duce nu doar din floare-n floare în această lume glorioasă, ci în sute de lumi locuite. Unele dintre ele seamănă mult cu cea în care trăim, altele sunt populate de ființe care nu ni se arată decât în vise.” (Mircea Cărtărescu)

“Cărțile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii.” (Andrei Pleșu)

“Citește asimilând, nu simplu citind – că nu-i vorba de-a împlini o normă, ci un canon – aceasta-i norma sau principiul. Citește trăind, nu memorizând. A citi trăind, bucurându-te de frumusețea unei idei, te construiește conștient și subconștient, iar timpul scoate cele sădite acolo așa, cândva, ca pe ale tale. Ceea ce rămâne după ce ai uitat tot ce ai citit aceea îți aparține cu adevărat; aceea ai asimilat. Deci nu te îndrum de-a citi ca să-ți încarci memoria, aceasta e bibliografie și slavă deșarta; ci de a crește sufletul și pe aripile artei mântuirii.” (Părintele Arsenie Boca)

“Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osândă. Citim ca să trecem examenele, să ne informăm sau citim din profesiune. Mă gândesc însă că lectura ar putea implica și funcții mai nobile, adică mai firești.” (Mircea Eliade)

“O carte își dobândește valoarea, ca un prieten, prin lunga însoțire cu ea.” (Tudor Vianu)

“Cărțile ne sunt prieteni statornici. Ne sunt sfetnici și nu ne contrazic. Cărțile care ne plac sunt urme pline de amintiri.” (Mihail Sadoveanu)

“O carte este un sprijin, o mângâiere, un îndemn. Este câte una căreia îi datorezi cât și celui mai bun învățător. Ba chiar care-ți este cât ți-au fost și părinții… Dar atunci trebuie să citim cu alegere.” (Nicolae Iorga)

“Nu e alta mai frumoasă și de folos în toată viața omului zăbavă decât cititul cărților.” (Miron Costin)

(foto: Nino Orlandi)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Mirabela

    Toate acestea plus preferatul meu: “Sa vorbesti despre o carte ca despre o fiinta vie. Altminteri cum ai putea-o iubi? In fond, ganditi-va ce se intampla cu cartile: le dorim, le avem, ne bucuram de ele, ne plictisesc, le parasim, le regasim, ne pierdem in ele, le ingropam numele in adancul nostru si, daca e nevoie, il uitam. Nu asa arata toate iubirile noastre?” -Gabriel Liiceanu Mai ales le regasim as zice… cartile nu?

Adaugă comentariu