175 de ani de la “nașterea” fotografiei

O aniversare de suflet pentru toți cei ce îndrăgesc fotografia.

Totul a început în 1825, când Joseph Nicéphore Niépce a realizat o calotipie după o gravură flamandă din secolul XVII. Și, deși aceasta ar putea fi considerată prima fotografie din lume, mulți cred că cea dintâi fotografie a lumii a fost realizată tot de Nicéphore Niépce, un an mai târziu: un instantaneu din camera sa de lucru pe care l-a numit “View from the Window at Gras”. Fotografia de peisaj a apărut după 8 ore de expunere. Această fotografie.

La 3 ani după acest experiment, mai exact pe 4 ianuarie 1829, Joseph Nicéphore Niépce a început un protocol de colaborare cu Louis Daguerre. După decesul lui Niépce, care a survenit la patru ani de la iniţierea acestui parteneriat, Daguerre a continuat să experimenteze, realizând celebra fotografie a primilor oameni fotografiați vreodată. A apărut astfel “daghereotip-ul”, un “contur” oferit descoperirii făcute de Joseph Nicéphore Niépce.

Guvernul francez a intervenit în iulie 1839 şi a cumpărat drepturile de autor ale invenţiei. Informaţii cu privire la acest proces au fost făcute publice pe data de 19 august 1839 iar din acel moment, această zi a devenit data oficială a descoperirii fotografiei precum şi Ziua Internaţională Fotografiei.

Și, nu în ultimul rând: părintele termenului fotografie este considerat a fi Sir John Herschel, care în același an 1839 și-a adjudecat paternitatea termenului, deși brazilianul Hércules Florence folosise termenul photographie încă din 1834.

În România, F64 a aniversat Ziua Fotografiei alături de șapte “magnifici” ai imaginii

Marian-Alecsiu_F64F64 a sărbătorit 175 de ani de la “nașterea” fotografiei alături de șapte fotografi foarte apreciați – Andreea Retinschi, Mirela Momanu, Mihai Ștețcu, Vlad Eftenie, Aurel Rapa, George Nicolae și Andrei Bîrsan – care au fost mentori pentru o zi celor 140 de norocoși care i-au însoțit prin București pentru a se iniția în tehnica fotografică.

“Sărbătorim 175 de ani de fotografie, iar F64 este alături de ea și de oamenii care o apreciază”, a declarat Marian Alecsiu, co-fondator F64.ro, precizând că în magazinul F64 vor fi expuse cele mai bune fotografii realizate cu această ocazie.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu