175 de ani de la “nașterea” fotografiei

O aniversare de suflet pentru toți cei ce îndrăgesc fotografia.

Totul a început în 1825, când Joseph Nicéphore Niépce a realizat o calotipie după o gravură flamandă din secolul XVII. Și, deși aceasta ar putea fi considerată prima fotografie din lume, mulți cred că cea dintâi fotografie a lumii a fost realizată tot de Nicéphore Niépce, un an mai târziu: un instantaneu din camera sa de lucru pe care l-a numit “View from the Window at Gras”. Fotografia de peisaj a apărut după 8 ore de expunere. Această fotografie.

La 3 ani după acest experiment, mai exact pe 4 ianuarie 1829, Joseph Nicéphore Niépce a început un protocol de colaborare cu Louis Daguerre. După decesul lui Niépce, care a survenit la patru ani de la iniţierea acestui parteneriat, Daguerre a continuat să experimenteze, realizând celebra fotografie a primilor oameni fotografiați vreodată. A apărut astfel “daghereotip-ul”, un “contur” oferit descoperirii făcute de Joseph Nicéphore Niépce.

Guvernul francez a intervenit în iulie 1839 şi a cumpărat drepturile de autor ale invenţiei. Informaţii cu privire la acest proces au fost făcute publice pe data de 19 august 1839 iar din acel moment, această zi a devenit data oficială a descoperirii fotografiei precum şi Ziua Internaţională Fotografiei.

Și, nu în ultimul rând: părintele termenului fotografie este considerat a fi Sir John Herschel, care în același an 1839 și-a adjudecat paternitatea termenului, deși brazilianul Hércules Florence folosise termenul photographie încă din 1834.

În România, F64 a aniversat Ziua Fotografiei alături de șapte “magnifici” ai imaginii

Marian-Alecsiu_F64F64 a sărbătorit 175 de ani de la “nașterea” fotografiei alături de șapte fotografi foarte apreciați – Andreea Retinschi, Mirela Momanu, Mihai Ștețcu, Vlad Eftenie, Aurel Rapa, George Nicolae și Andrei Bîrsan – care au fost mentori pentru o zi celor 140 de norocoși care i-au însoțit prin București pentru a se iniția în tehnica fotografică.

“Sărbătorim 175 de ani de fotografie, iar F64 este alături de ea și de oamenii care o apreciază”, a declarat Marian Alecsiu, co-fondator F64.ro, precizând că în magazinul F64 vor fi expuse cele mai bune fotografii realizate cu această ocazie.

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu