Trei fotografii cu Ion Creangă

Fotografiile cu Ion Creanga sunt puțin numeroase. Și aceasta pentru faptul că Ion Creangă prefera lucrurile mai lumești în locul fotografiilor. Iată, de pildă, ce spune N.A. Bogdan despre una dintre puținele fotografii ale lui Creangă.

“Într-una din zile, venind un fotograf care poza pe tinichea – fotografie așa-zisă americană – invitai de mai multe ori pe Creanga să-și scoată poza. Dar mai totdeauna îmi răspundea: Decât să dau un frăncușor ca să mă vad lat pe tinichea, mai bine cumpăr cu el un coșuleț de brânza sau de păstrăvi și mi-a prii mai bine decât tinicheaua… Într-o zi însă, aflându-se și cu dl. A. C. Cuza, îl hotărâi să ne pozăm tustrei în grupă; ne așezarăm într-un tufiș de lângă sala de cură, Creanga stând în picioare, îndărăt și noi pe o bancă, eu la stânga, Cuza la dreapta lui.”

1885: Ion Creanga împreună cu N.A. Bogdan și A.C. Cuza, la cură, la Slănic Moldova

Timp de 12 ani (26 decembrie 1859 – 10 octombrie 1872) Ion Creangă a fost dascăl și diacon în diferite biserici din Iași. A fost exclus din rândurile clerului deoarece “și-a părăsit nevasta, a tras cu pușca în ciorile care murdăreau Biserica Golia și s-a tuns ca un mirean“. Avea să fie reprimit în rândurile clerului în 1993. Post-mortem, evident…

Ion Creangă pe vremea când era diacon. Clișeu făcut cu cheltuiala Societăţii Studenţeşti “Carmen Sylva” din Iaşi.

Despre cea mai cunoscută fotografie a lui Creangă nu se știe însă mai nimic: nici anul în care a fost realizată, nici autorul.

Așa cum nu se știe cu certitudine nici data nașterii lui Ion Creangă: în timp ce, într-o autobiografie, Ion Creangă afirmă că s-a născut pe 1 martie 1837, într-o condică a nou-născuților din Humulești se regăsește data de 10 iunie 1839.

Se știe însă că, în 1873, după divorț, s-a mutat într-o casă din mahalaua Țicău – vestita sa bojdeucă – unde, pe 31 decembrie 1889 avea să se și stingă din viață.

Și, în încheiere, o pagină dintr-un manuscris pe care nu aveți cum să nu îl recunoașteți.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. lupu flamand

    vai de capu meu )))) bine ca nu a apucat aceste vremuri din Romania , ca se spanzura clar ))))

Adaugă comentariu