Umanitate

Unul dintre cele mai bune discursuri din istoria umanității…

Aparține unui comediant pe nume Charlie Chaplin.

“Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu vreun Ocârmuitor – nu aceasta este treaba mea. Nu vreau să conduc sau să cuceresc pe nimeni. Aş vrea să-i ajut pe toți dacă ar fi posibil – evrei, arieni, negri sau albi. Cu toţii vrem să ne ajutăm unii pe alții, căci așa stă în natura fiinţelor umane.

Vrem să trăim unul din fericirea celuilalt și nu din suferinţa celuilalt. Nu vrem să ne urâm sau să ne dispreţuim. E loc pentru toţi în această lume, iar pământul e bogat şi darnic cu fiecare.

Calea vieții poate fi liberă şi frumoasă. Dar ne-am rătăcit pe acest drum. Lăcomia ne-a otrăvit sufletele și, zăvorând lumea în spatele urii, ne-a împins spre sărăcie şi vărsare de sânge. Trăim pe fugă și ne-am închis în noi înşine. Maşinăria abundenţei ne-a înglodat în nevoi, știinţa ne-a făcut cinici, iar inteligenţa, duri şi nemiloși. Gândim prea mult şi simţim prea puţin. Avem nevoie de umanitate, mai mult decât de tehnologie; mai mult decât de inteligenţă, avem nevoie de bunătate şi blândețe. Fără aceste daruri, viaţa devine sălbatică şi totul va fi pierdut.

Avionul şi radioul ne-au adus mai aproape. Însăşi natura acestor invenţii strigă după bunătatea din om, strigă după fraternitatea și unitatea noastră. Chiar în acest moment, vocea mea ajunge la milioane de oameni din întreaga lume, milioane de bărbaţi, femei şi copii deznădăjduiţi, victime ale unui sistem care determină omul să tortureze și să întemnițeze oameni nevinovaţi. Celor care mă aud acum le spun: nu disperați!

Sărăcia ce se abate acum asupra noastră este doar efectul trecător al lăcomiei și al înverșunării unor oameni care se tem de progres. Ura dintre oameni va dispărea, iar dictatorii vor muri. Și puterea pe care au luat-o oamenilor, va reveni oamenilor. Iar atât timp cât se moare în numele libertăţii, libertatea nu va pieri.

Soldaţi, nu vă lăsaţi pe mâna brutelor, a celor care vă dispreţuiesc și vă transformă în sclavi, a celor care au pus stăpânire pe vieţile voastre pentru a vă spune ce să faceţi, ce să gândiţi şi ce să simţiţi. Nu vă lăsați pe mâna celor care vă îndoctrinează, tratându-vă ca pe animale. Nu vă lăsaţi pradă acestor creaturi, oameni-mașini, cu minţi şi inimi de mașini. Voi nu sunteţi mașini. Voi nu sunteți animale. Voi sunteți oameni. Aveţi dragostea pentru umanitate în inimi. Voi nu urâți: doar cei neiubiţi urăsc. Cei neiubiţi şi inumani. Soldaţi, nu luptaţi pentru a cuceri, ci luptaţi pentru a elibera. În versetul 17 din Evanghelia după Luca se scrie: “Împărăţia lui Dumnezeu este înlăuntrul Omului”. Nu al unui om și nici al unui grup. ci înlăuntrul tuturor oamenilor. În fiecare om.

Voi, oamenii, aveți puterea. Puterea de a crea și mașini și fericire. Voi, oamenii, aveţi puterea să faceţi viața liberă şi frumoasă, să transformați acestă viață într-o minunată aventură. Așadar, în numele democraţiei, haideți să folosim această putere: haideți să ne unim. Haideți să luptăm pentru o nouă lume, o lume decentă care oferă oamenilor şansa la muncă, care oferă un viitor, o bătrânețe și o siguranță. Promițând toate acestea, brutele au ajuns la putere. Dar au minţit. Nu şi-au ţinut promisiunile. Nu o vor face niciodată. Dictatorii se eliberează pe sine, dar înrobesc oamenii. Haideți să luptăm acum pentru a împlini aceaste promisiuni. Să luptăm pentru o lume liberă, să înlăturăm barierele naţionale, să înlăturăm lăcomia, ura şi intoleranţa. Să luptăm pentru o lume a raţiunii, o lume în care ştiinţa şi progresul vor conduce spre fericirea umanității.”

Iar acum, priviți-l, vă rog, într-o adaptare contemporană.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Carmen

    Finalul filmului “The Great Dictator”. Excelent!

Adaugă comentariu