Trebuie sa descoperi ceea ce iubesti

Pe 12 iunie 2004, Steve Jobs a ținut un scurt discurs în fața studenților de la Standford. Unul dintre cele mai bune si adevărate discursuri pe care le veți citi vreodată…

“Uneori, viaţa te loveşte în cap cu o cărămidă. Nu-ţi pierde credinţa! Sunt convins că singurul lucru care m-a determinat să merg mai departe a fost acela că am iubit ceea ce fac. Trebuie să descoperi ceea ce iubești! Iar acest lucru este adevărat atât pentru ceea ce munecești, cât și pentru persoanele pe care le iubești. Munca vă va ocupa o mare parte din viață, iar singura modalitate de a fi cu adevărat mulţumiți este să faceți ceea ce credeți că este cu adevărat măreț. Iar singurul mod de a face ceva măreț este să iubești ceea ce faci. Dacă încă nu aţi găsit ceea ce iubiți, continuați să cautaţi. Ca tot ceea ce ține de suflet, veţi şti atunci când veți găsi ceea ce iubiți. Şi, ca orice relatie extraordinară, va deveni din ce în ce mai bună pe măsură ce anii trec. Deci, continuați să căutați până când găsiți ceea ce iubiți. Nu vă resemnați.”

“Nimeni nu vrea să moară. Chiar şi oamenii care-și doresc să ajungă în rai nu doresc să moară pentru a ajunge acolo. Şi totuşi, moartea este destinaţia pe care cu toții o împărtăşim. Nimeni nu a scăpat vreodată. Şi așa și trebuie să fie, pentru că Moartea este, foarte probabil, cea mai mare inveție a Vieții. Este agentul Vieții responsabil cu schimbarea. Șterge ceea ce este vechi pentru a face loc la ceea ce este nou. În chiar acest moment, noul îl reprezentați voi, dar într-o zi, nu prea îndepărtată, vei deveni treptat “vechiul” și veți fi înlocuiți. Îmi pare rău dacă sunt prea dramatic, dar acesta este adevărul.”

“Timpul fiecăruia este limitat, asa că nu-l irosiți trăind viața altcuiva. Nu vă lăsați prinși în dogme – care înseamnă viața trăită prin rezultatele gândirii altor oameni. Nu lăsați zgomotul altor opinii să vă înece vocea interioară. Şi, cel mai important, aveți curajul de a vă urma inima și intuitia. Cumva, acestea știu deja ceea ce fiecare își dorește cu adevărat să devină. Orice altceva este secundar.”

Textul integral poate fi citit pe Standford.edu.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu