Libertate

Despre libertate.

Se numește Freedom, este opera sculptorului american Zenos Frudakis și este amplasată Philadelphia.

“Am dorit să creez o sculptură pe care aproape oricine o privește – indiferent de origine, trecut sau experiență – să recunoască instantaneu faptul că este vorba despre ideea luptă pentru eliberare. Pentru că este o sculptură despre lupta pentru obținerea libertății prin procesul creativ.”

“Pentru mine acest sentiment provine dintr-o situaţie personală specială, însă am fost conştient că este o dorinţă universală, fie că este vorba de o luptă internă, fie de o circumstanţă contradictorie. Deși sunt reprezentate patru personaje, lucrarea reprezintă de fapt un singur personaj evoluând, de la stânga la dreapta. Este o evadare din propria mortalitate.”

“A fost foarte important pentru mine ca lucrarea să încorporeze mai multe teme. Una dintre ideile majore a fost să încorporeze chiar procesul creativ al sculpturii: macheta sculpturii este încorporată în lucrare, în colțul din stânga jos, iar în colțul din dreapta jos este încorporat mulajul mâinii sculptorului. Pe tot fundalul pe care îl reprezintă zidul, se află amprentele mâinilor mele. De asemenea, în sculptură este integrat omul anatomic, folosit în mod tradițional ca referință de către sculptori. Iar multe dintre siluetele parțiale care apar în sculptură dezvăluie procesul creativ.”

“Asemeni altor artiști, am integrat și multe elemente personale. Prietenul meu, Philip, un sculptor care a murit de SIDA, a creat o lucrare care este inclusă în sculptură. Pisica mea, care a trăit alături de mine 20 de ani, tatăl și mama mea și autoportretul meu sunt în sculptură.”

Dacă doriți – și v-am stârnit curiozitatea – puteti afla mai multe despre Freedom pe site-ul lui Zenos Frudakis.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu