Tacerea

36.400.000. Acesta reprezinta numarul probabil de civilizatii inteligente ce se pot regasi in galaxia noastra, rezultat propus de faimoasa ecuatie a lui Drake. In ultimii 78 de ani am transmis absolut tot ce era posibil despre noi. Radio. Televiziune. Cele mai mari descoperiri ale umanitatii. Totul catre restul galaxiei. Am urlat in tot spatiul: ” Suntem aici!”, intrebandu-ne mereu daca intr-adevar suntem singuri. 36 de milioane de civilizatii ipotetice. Si in aproape un secol de ascultat spatiul…nimic. Nici macar un singur raspuns.

Pana acum 5 minute. Un singur semnal radio. Prea structurat ca sa apara aleator si natural. Construit pe frecvente ale valorii numarului pi Am numarat semnalele. Timp de un minut fix. Apoi tacere. Din nou.

Initial, nu aveau niciun sens. Parea un amalgam de unde radio. Dar totusi…erau atat de uniform legate si au fost transmise pe o frecventa neutilizata pana atunci. Prea bine aranjate. Sigur e artificial semnalul. Sa fie oare…?

Si atunci mi-a picat fisa. Am inceput sa grupez numerele in sistem binar. De la 1 la 10. Si am inceput sa vad. Primisem un mesaj. Era structura ADN-ului nostru. Numerele atomice ce alcatuiesc practic viata. Era informatia transmisa de noi in urma cu 40 de ani prin sonda Arceibo. Sonda pe care noi am trimis-o in spatiu cu mana noastra. Inseamna ca o civilizatie la 20 de ani lumina distanta a receptionat sonda! Si acum ne arata ca au inteles-o! Deci este o civilizatie avansata. Imagineaza-ti…ce schimb cultural putem face. Cate descoperiri! Va revolutiona fiecare domeniu stiintific existent!

Brusc instrumentele radio incep sa captureze un nou semnal. Incep sa il notez. Dureaza totul sub 5 minute. Il codific in biti. Fix 248 de biti de informatie. Ce naiba poate fi cuprins in 248 de biti? Doar un text. Simplu. E posibil asa ceva? Sa ne trimita un mesaj chiar in limba noastra? E posibil totusi, ma gandesc. Am transmis tot ce puteam transmite despre noi in ultimii 70 de ani.

Incerc sa il traduc cu prima schema de decodare care imi vine in minte- ASCII.

0.1. 0.1. 0.1. 0.0. Asta e litera B. Si continui asa. Ma gandesc ca sigur e in engleza. Din moment ce peste 90% din transmisiunile noastre sunt in engleza.

In momentul in care termin de tradus, stomacul mi se strange si simt cum ma cuprinde o stare de greata. Mana imi tremura si abia ma mentin constient. Pe ecranul din fata mea, cateva cuvinte in engleza…

“BE QUIET OR THEY WILL HEAR YOU”

tacerea

Claudiu Merisanu

Claudiu Merisanu Blog | Facebook | De același autor

Stii, cand eram mic oamenii ma intrebau ce vreau sa devin cand o sa cresc. Le raspundeam ca vreau sa fiu "Dumnezeu". Ulterior am descoperit ca pot fi ce mi-am dorit in cadrul randurilor scrise.

Recomandări

Adaugă comentariu