Suntem sau nu suntem urmasii romanilor?

♣ “Poporul român este continuatorul dacilor, nu și al romanilor. (…)Câți dintre români știu oare că dacii liberi i-au atacat, după anul 106, pe romanii din provincia cucerită și că au obținut și victorii asupra lor? Că retragerea romanilor din Dacia a fost făcută ca urmare a presiunilor dacilor liberi? Că aceștia au atacat Imperiul Roman, la sud de Dunăre, și după retragerea aureliană din anul 271?… Sau câți știu că în secolul III după Christos, dacii liberi au reușit, pentru o scurtă perioadă, să unifice zona sudică, din Balcani, a Daciei lui Burebista? Cam cât de romanizați puteau să fie dacii ca să facă aceste lucruri? Pentru că este o aberație colosală să pretinzi că dacii “cu o mână” se luptau să îi alunge pe romani, iar “cu cealaltă” preluau limba, tradițiile și cultura acestora, ba mai își și ofereau femeile romanilor ca să se nască “noul popor”!”. Citatul este un preambul la filmul documentar Dacii – noi dezvăluiri. Un documentar realizat de o echipă din care fac parte și doi istorici, care își propune să combată “teoria falsă a romanizării Daciei”.

♣ Și, dacă tot vorbim de istorie, iată și două perle istorice de la BAC-ul din acest an:

“Mircea cel Mare, care prima dată a fost bătrân, stă la un discurs cu Baiazid. Acesta îl primeşte politicos, dar cu obraznicie, şi-l face în tot felul, ca pe o albie de porci.”

“Mulţimile de boieri exploatatori îşi ţineau banii numerar în pungi. Haiducii îi atacau şi îi uşurau de bani în toate baladele.”

Și încă trei perle prezentate de Evenimentul zilei:

“Scrisoarea a treia a lui Eminescu este foarte importantă și e ștampilată.”

“Dintre cele cinci scrisori trimise de Eminescu, prima este considerată a treia.”

“Balada e o specie a liricii populare inventată de Ciprian Porumbescu.”

♣ Iar în încheiere, încă un mit spulberat: raiul este mai fierbinte decât iadul. Cel puțin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători americani care, bazându-se pe informațiile prezente în Biblie, au calculat temperaturile din rai și din iad. Potrivit acestora, în rai temperatura ar fi de 526 de grade Celsius, în timp ce în iad este de “doar” 444,6 grade Celsius.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu