♣ “Poetesă, pictoriţă, pianistă şi redactor de revistă culturală la numai 11 ani. La vârsta la care alte fetiţe dorm cu păpuşele în pat şi se joacă cu avioane de hârtie, Elleny Pendefunda citeşte Verlaine, Rebreanu, Dumas sau Jerome K. Jerome. Pe când ceilalţi copii întreprind nevinovate jocuri copilăreşti în ţărână adolescenţei această poetesă cu fundiţe improvizează piese de teatru în care se distribuie singură. Le schimbă „scenariul”, le îmbunătăţeşte. Inovează noi acte cu două personaje din casă, păpuşile Barbie şi Tereza, care îi plac foarte mult. Desenează cuvinte şi pictează poezii. Se joacă cu poemele. Elleny Pendefunda va avea o expoziţie de pictură şi o lansare de carte la Ipoteşti de Zilele Eminescu.” Puteți citi mai multe despre ea în Jurnalul Național: Poetesa cu fundiţe, micuţa Da Vinci a Iaşiului.
♣ Și, dacă tot vorbim de elevi: “Fundaţia condusă de fondatorul Microsoft, Bill Gates, va cheltui 1,1 milioane de dolari pentru dezvoltarea unei brăţări care să măsoare cât de atenţi sunt elevii şi studenţii la ore”, scrie Gândul. “Brăţara galvanică ar urma să măsoare conductanţa pielii, adică răspunsul organismului la diverşi stimuli externi. Brăţările ar urma să fie folosite pentru a măsura eficienţa profesorilor, în funcţie de atenţia elevilor la orele lor. Criticii spun că noua metodă are un mare dezavantaj: brăţările galvanice ar putea înregistra reacţia unui elev la replica unui coleg, nu neapărat la lecţia predată de profesor, astfel că invenţia nu ar fi foarte eficientă. “Nu e cam ciudat să investeşti atâţia bani în brăţări galvanice, când unele şcoli nu îşi pot plăti factura la electricitate? Am o idee: ce-ar fi să-i întrebăm pur şi simplu pe elevi ce părere au despre profesori”, se întreabă retoric Valerie Strauss de la Washington Post.”
♣ Muzeul Antipa va relua de trei ori pe lună programul “Legănaţi de Deinotherium”, anunță Mediafax. “Programul “Legănaţi de Deinotherium” aşteaptă copiii care pot rămâne fără părinţi să viziteze Muzeul Antipa noaptea şi să doarmă în sala principală a instituţiei, lângă faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, care impresionează orice vizitator datorită dimensiunilor sale impunătoare. Dimineaţa, micuţii vor povesti ce au visat, la o ceaşcă de cacao cu lapte şi un baton gustos de cereale. Înainte, însă, de a adormi “legănaţi de Deinotherium”, copiii vor asculta o veche legendă despre un animal, culeasă chiar de unul dintre cercetătorii muzeului. Programul “Legănaţi de Deinotherium” a fost iniţiat anul acesta pe 19 mai, la Noaptea Muzeelor.”