Sâmbătă începe Bucharest Art Week 2017 cu spectacolul CORP STRĂIN la Teatrul Evreiesc de Stat

Cea de-a patra ediție a Bucharest Art Week are loc anul acesta în intervalul 14-22 octombrie în mai multe spații din capitală și demarează cu spectacolul “Corp Străin”, în regia lui David Schwartz, scenariu colectiv, la Teatrul Evreiesc de Stat, cu începere de la ora 18:30 și acces liber în baza rezervării prealabile sau a invitației confirmate. Rezervări la arte.contemporane@gmail.com.

Anul acesta Bucharest Art Week se construiește în jurul unui subiect deosebit de grav: războiul din Siria și consecințele sale. Tema “Corespondență de război” este formulată pornind de la o serie de întrebări cu privire la rolul artistului și însemnătatea artei contemporane, în contextul actual al războiului ce zguduie Orientul Mijlociu și afectează politic, administrativ, social și cultural întreaga Europă.

Tema a fost propusă de Nona Șerbănescu, inițiatoarea și directoarea festivalului, artistă legată afectiv de Siria prin origine. Ediția curentă a festivalului aduce la un loc demersuri artistice din mai multe domenii, printre care teatrul, muzica și arta, având ca invitați mai mulți artiști contemporani români și sirieni, dintre care amintim pe Omran Younis, Khaled Dawwa Khaled Youssef sau Humam Alsaliam, acesta din urmă fiind și cel care va îngriji expoziția principală a săptămânii, alături de Nona Șerbănescu.

Corp străin

Regia: David Schwartz
Distribuția: Iolanda Covaci, Alexandra Fasolă, Anka Levana, Alice Monica Marinescu, Fatma Mohamed, Katia Pascariu
Muzica: Mihai Prejban (chitară), Feras Sarmini (vioară), Juan Negretti (percuție), Sorin Antonie (clape)
Scenografia: Mișa Dumitriu
Artist asociat: Ioana Florea
Text și scenariu: colectiv

Eveniment organizat în cadrul Bucharest Art Week, în parteneriat cu și prin amabilitatea Teatrului Evreiesc de Stat.

Festivalul debutează cu ”Corp străin”, un spectacol acut și actual despre identitate, migrație și război, plecând de la poveștile personale ale membrilor echipei artistice. În cadrul Bucharest Art Week, ”Corp străin” a fost ales ca eveniment de deschidere și totodată ca punct de plecare în dezvoltarea temei ”Corespondență de război”, simbolizând un prolog pentru restul evenimentelor din săptămână și un prim pas în (auto)adresarea unor întrebări ce țin de felul în care fiecare dintre noi ne raportăm la război și la consecințele sale.

Artistele și artiștii implicați împărtășesc experiențe personale, documentează poveștile de viață ale rudelor lor și investighează mecanismele care generează experiențe de „corpuri străine”. În funcție de context, fiecare poveste de viață are propriile particularități și ne provoacă să regândim permanent identitatea și condiția “străinei” și “străinului”.

Spectacolul își propune susținerea unui discurs solidar și empatic în legătură cu fenomenul migrației și refugiului și o analiză critică a structurilor socio-economice care conduc la amploarea fenomenului migrației și construcției „străinului” în contextul geo-politic din prezent, dar și istoric.

Săptămâna continuă pe 15 octombrie, de la ora 19:00, la Macaz Teatru Coop, cu spectacolul ”Nu ne-am născut în locul potrivit”, de Alice Monica Marinescu și David Schwartz.

Nu ne-am născut în locul potrivit

Regia: Alice Monica Marinescu și David Schwartz
Distribuția: Alex Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan
Muzica: Cătălin Rulea.

Spectacolul “Nu ne-am născut în locul potrivit” împletește poveștile de viață a cinci persoane care au trăit experiența refugiului cu fragmente din Ghidul de Obținere a Cetățeniei Române pentru Cetățeni Străini. Spectacolul își propune să discute în sfera publică aspecte de importanță fundamentală în contextul global contemporan, precum lupta împotriva migraţiei în paralel cu nevoia de migranţi pentru dezvoltarea economiei capitaliste, nevoia de refugiu, dreptul de a călători ca drept fundamental al tuturor, instrumentalizarea “străinului” ca țap ispășitor pentru problemele sociale și economice.

Spectacolul va fi urmat de o discuție cu artiștii din spectacol și invitații: Mugur Grosu, Cristina Iacob, Nona Șerbănescu și Andrei Șerban, artiști care au participat la o călătorie de documentare în Iordania la tabăra de refugiați al Zaatari în cursul acestei veri, prin intermediul Programului de documentare, mobilitate și producție al Bucharest Art Week 2017, co-finanțat de AFCN.

Accesul la spectacol și dezbatere va fi liber, în baza rezervării prealabile. Discuția va fi însoțită de o expoziție de fotografie și desene realizate în timpul documentării din Iordania și de proiecții foto-video din călătorie. După evenimentul din data de 15 octombrie,expoziția va fi mutată la ARTHUB Carol 61, et.5, unde va putea fi vizitată din data de 21 octombrie, până la finalul anului curent.

Poate la prima vedere alegerea a două lucrări de teatru pentru deschiderea unui festival de artă vizuală poate părea atipică mai ales că ambele spectacole au în comun regia lui David Schwartz și o parte din colectivul artistic: artistele Alice Monica Marinescu și Katia Pascariu. Trebuie spus că această alegere este una asumată și că prezentarea succesivă în cadrul BAW 2017 a celor două spectacole nu este întâmplătoare. Sunt puțini artiștii care au identificat și semnalat problema migrației încă dinaintea începerii “crizei imigranților”, iar David Schwartz și colegele/colegii săi sunt unii dintre ei, așa cum o demonstrează spectacolul ”Nu ne-am născut în locul potrivit”, care a avut premiera în iulie 2013.

Provocarea noastră, ca organizatori ai unui eveniment ce are ca temă războiul, a fost aceea de a alege lucrări de artă ce pleacă de la preocupări autentice, nedisimulate și consecvente în timp, iar artiștii semnatari ai celor două proiecte demonstrează această consecvență. Totodată găsim cele două spectacole complementare și importante în pregătirea publicului pentru citirea expoziției ”Corespondență de război” / ”War Correspondence” de la Palatul Știrbei unde mai mulți dintre cei mai relevanți artiști sirieni ai momentului vor expune alături de artiști români preocupați de problematica războiului.

Agenda festivalului și informații despre orarul expozițiilor, tururi ghidate și alte evenimente online pe BucharestArtWeek.ro și pe pagina de facebook BucharestArtWeek.

Bucharest Art Week este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane. Acest proiect cultural este finanțat în cadrul Programului cultural ”București Oraș Participativ”, de către Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB. Parteneri: Teatrul Evreiesc de Stat, Macaz Teatru Coop., Palatul Știrbei, Webcultura, Zeppelin.

Informații suplimentare: arte.contemporane@gmail.com.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu