România oamenilor cinstiți

(și a autorităților incapabile să înțeleagă ceva.)

La începutul lunii iunie, se deschidea în Codlea, prima “autoservire pentru oameni cinstiți”: inspirat de ideile asemănătoare puse în practică în alte țări ale lumii civilizate, Erwin Albu a scos în fața curții sale surplusul de fructe, legume și flori produse în propria grădină invitând trecătorii cinstiți să se servească după bunul plac, să își aleagă fructele și legumele dorite, să le cântărească singuri și, înainte să plece, să doneze în cutia poștală cât consideră ei că ar trebui să coste produsele alese.

Experimentul lui Erwin a avut rezultate nesperate: clienții s-au dovedit cinstiți și, brusc, despre oamenii din Codlea a început să vorbească, în termeni laudativi, mai toată lumea. Cu toate acestea, primarul localității era nemulțumit. Așa că i-a trimis lui Erwin Albu o somație – “avand in vedere faptul ca desfasurati activitati pe domeniul public al municipiului Codlea” – prin care îl somează să achite taxa de ocupare a domeniului public “conform H.C.L. nr. 136/15.12.2015” si sa obtina atestatul de producator, altfel va fi amendat.

Erwin Albu i-a răspuns primarului printr-o scrisoare deschisă. O scrisoare pe care vă invit să o citiți în cele ce urmează.

Către Primăria Codlea

Subsemnatul Erwin Albu, domiciliat în municipiul Codlea, strada Laterală nr.82, județul Brașov, confirm prin prezenta că am primit somația dumneavoastră cu număr 13473/19.06.2015. Vă anunț cu mare mâhnire că nu ați înțeles nimic din ceea ce se întâmplă în municipiul pe care îl administrați vremelnic.

De peste o săptămână, o țară întreagă se uită cu mare respect și admirație la comunitatea noastră și la felul în care cetățenii simpli știu să se comporte între ei. Nu îmi amintesc când s-a mai vorbit în ultima vreme despre municipiul Codlea cu atâta apreciere. Este un experiment civic prin care arătăm lumii cum suntem cu adevărat ca popor și prin care încercăm să găsim soluții pentru micile gospodării și care a luat o amploare de neimaginat ca ecou de susținere în societatea românească.

Din surplusul din gospodărie, din munca mea țărănească, am expus la poartă niște produse agricole, flori, legume, fructe și altele derivate, și am invitat oamenii să se autoservească cu toată încrederea și bunăcredința, iar dacă aceștia consideră, pot lăsa o mică donație în cutia poștală. Am numit acest experiment de un real succes până în prezent : ”Autoservirea din gospodărie pentru oameni cinstiți”. Peste tot în Europa civilizată se practică această activitate de subzistență, dar în România autoritățile știu să înnăbușească orice inițiativă care nu trece printr-un filtru ultrabirocratic. Poporul român este hulit a fi un popor necinstit, iar tocmai această acțiune scoate în evidență ceea ce autoritățile încearcă să blocheze: solidaritatea și cinstea populară și soluțiile alternative cetățenești.

Referitor la ocuparea domeniului public pentru care mă somați să efectuez în regim de urgență demersuri privind achitarea taxelor, pentru că am expus niște produse țărănești la poartă, vă rog și eu respectuos să trimiteți inspectorii primăriei, pentru a-și justifica și aceștia existența, să constate și să calculeze ”de urgență” impunerile de plată.

Referitor la invitația de a obține certificatul de producător agricol, vă atrag atenția că vă depășiți competențele de unitate administrativ-teritorială, din următoarele motive:

– eu nu efectuez absolut nicio activitate comercială la adresa menționată, produsele țărănești expuse la poartă nefiind expuse la vânzare, neexistând vreun preț impus, oricine putând să se servească după bunul plac. Donația lăsată în cutia poștală este benevolă și poate să aibă sau poate să nu aibă de-a face cu expunerea de produse țărănești.

– impuneți obținerea unui certificat de producător agricol, însă omiteți cu rea-credință sau din neștiință gravă că există și alte forme de organizare prin care micii întreprinzători pot activa. Printre acestea, menționez activitatea de desfacere directă din gospodărie, reglementată la nivel european, dar nepromovată și chiar vitregită de către autorități, tocmai pentru a îngreuna orice inițiativă care să înlesnească supraviețuirea țăranului și a micului producător român.

– vă aduc aminte, că acum aproximativ o lună am purtat o convorbire telefonică concludentă cu unul din cosemnatarii somației dvs., consilier în cadrul Primăriei Codlea, prin care acesta îmi explica, conform legii, că obținerea certificatului de producător agricol se poate face doar în legătură directă cu producția agricolă aferentă unui teren aflat în circuit agricol, nicidecum pentru niște ceapă sau niște flori cultivate în propria curte, casă sau balcon. Așadar ce încercați să îmi impuneți acum?

Cu mare mâhnire,
Erwin Albu,
Cetățean păsător și țăran urban

Erwin-Albu

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Doamne, ce veste minunata! Va felicit, domnule Tudor pentru ca ‘bateti la poarta’ inimiinoastre cu acest fel de Povesti! Da, pentru a fi contemporani cu astfel de Oameni, merita sa ne nastem aici, in frumoasa Romanie. Cinste Cetateanului Cinstit, care mai e si Albu … Cu bine! Margareta

  2. IULIAN

    domnule Albu, n-ai cu cine domnule, un primar politic/tic/pitic.
    Atat poate , nu te supara, nu cobori la nivelul lui, nu exista, n-are.
    Dumneata sa fii sanatos

Adaugă comentariu