Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!
Privește, învață, protestează!
Ceea ce veți vedea în continuare este, în primul rând, o demonstrație de cultură civică. O demonstrație din care fiecare dintre noi ar trebui să învățăm. Pentru că, fără o cultură a protestului, nu se poate vorbi despre o cultură socială. Iar fără o cultură socială vom fi “în Europa” doar din punct de vedere geografic. Așadar…
Cabinetul din Quebec a anunțat creșterea taxelor universitare în perioada 2012 – 2017, de la 2.168 la 3.793 dolari canadieni. Fapt care a generat nemulțumiri în rândurile studenților: pe 13 februarie 2012 studenţii la ştiinţe sociale de la Universitatea Laval au intrat în grevă și, în scurt timp, aveau să li se alăture studenții mai multor facultăți din Quabec și Montreal. În timp, protestele aveau să crească, ajungând la un nivel pe care nimeni nu l-ar fi bănuit: pe 22 martie, 166.068 de studenți se aflau în grevă, iar la protestul din acea zi au participat alături de studenți și susținătorii acestora, ridicând numărul protestatarilor la 300.000 de persoane. Cum protestele au continuat, guvernanții au încercat să contracareze prin Ordonanța 78, o ordonanță de urgență prin care se limitează drepturile studenților de a protesta: conform acesteia, studenții trebuie să obțină mai întâi aprobarea poliției pentru a protesta, iar dreptul de a protesta li se poate acorda doar în anumite zone (vă sună cunoscut, nu-i așa?). Urmarea? Pe 22 mai, aproape 400.000 de oameni au protestat în centrul oraşului Montreal (aproximativ 24% din populaţia oraşului!) în cadrul “celui mai mare act de nesupunere civilă din istoria Canadei”.
Protestul continuă și astăzi, zi de de zi, după mai bine de 100 de zile. Și, pentru ca legea e lege, studenții au găsit o modalitate de a nu încălca prevederile ordonanței de urgență: ies pe stradă și protestează în timp ce trec strada regulamentar, pe trecerile de pietoni, purtând fiecare câte o oală și bătând în ea pentru a face cât mai mare zgomot. Iată, de pildă, ce s-a întâmplat în Montreal în seara de 24 mai.
Cum spuneam: privește, învață, protestează!