Refuzul lui Kelemen Hunor

Prevăzătorul preşedinte UDMR a ţinut să-i asigure pe maghiari, dar şi să-i avertizeze pe români, că formaţiunea pe care o conduce va refuza să participe la evenimentele oficiale care vor avea loc anul viitor cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un singur stat, în care întâmplarea a făcut să se nască şi el, devenind automat cetăţean român de etnie maghiară.

Faptul că domnul Hunor nu este cetăţean român de etnie română demonstrează cât se poate de clar că statul român nu a urmărit să-i asimileze pe maghiari, aşa cum declară ritos liderul UDMR în interviul pe care l-a dat cotidianului clujean de limbă maghiară. Eu nu cred că maghiarii de astăzi prin liderul lor politic ar trebui să aducă vorba despre asimilare în Transilvania, şi nu numai, şi despre drepturi care li se refuză, pentru că istoria noastră lungă împreună i-ar face să roşească pentru faptele strămoşilor lor care umplu multe pagini la aceste două capitole. Proasta cunoaştere a istoriei pe care domnul Hunor o acuză în interviu e mai degrabă în avantajul ungurilor decât în cel al românilor.

Nimic altceva nu a vrut liderul UDMR să transmită în acest interviu, decât un refuz preventiv, care să-l pună la anul în postura din care să ne reproşeze la fel de ritos că ne-a prevenit, în cazul în care vor apărea “defecţiuni” de partea maghiară cu ocazia Centenarului.

În ceea ce priveşte mesajul către maghiari, nu vreau să mă gândesc că a fost dat în spirit de avertisment, în ideea că maghiarii care vor sărbătorii Centenarul alături de concetăţenii lor români (şi vor fi destui, cu certitudine) vor suporta consecinţe grele pentru gestul lor de prietenie şi respect faţă de un eveniment foarte important pentru noi.

Revenind la componenta mesajului care li se adresează românilor, trebuie să îl asigur pe domnul parlamentar român Kelemen Hunor că românii nu le vor pretinde maghiarilor să se bucure alături de ei de Sărbătoarea Centenarului, pentru că dragoste cu sila nu se poate, în schimb românii se aşteaptă din partea maghiarilor la acel tip de respect izvorât din toleranţă şi în care nu încape niciun gest ofensator la adresa celui cu care ştii bine că vei fi împreună mult timp de-acum înainte.

Consider că Centenarul Marii Unirii este o ocazie unică pentru maghiari să ne demonstreze nouă românilor că sunt un popor civilizat şi reconciliant, aşa cum de altfel eu cred că sunt, din moment ce am acceptat să colaborez cu ei în cadrul proiectului de reconciliere româno-maghiară, “Corbii Albi“.

(sursa foto: Corbii Albi)

Adrian Mielcioiu

Adrian Mielcioiu Blog | De același autor

Numeroase premii la diverse festivaluri literare. În 2005 publică primul său volum de poezie, "Despachetări carnivore". Publică poezie în numeroase reviste literare. În anul 2013, la editura Brumar, a publicat un al doilea volum de versuri: “Crânguri de portocali”.

Recomandări

Adaugă comentariu