Puterea de a alege cuvintele

Câteva cuvinte despre cuvinte.

Ce este mai liniștitor decât o prezență caldă și un cuvânt mult așteptat? Ce poate împăca mai mult o conștiință murdară de păcate inevitabile? Cuvintele, cuvintele alese cu sens și dăruire sinceră.

Dar ce este mai trădător decât o seamă de cuvinte aruncate fără premeditare? A ascunde în spatele lor invincibil o istorie cu totul diferită, o trădare capabilă numai de o ființă umană. Cuvintele sunt folosite adesea că instrument de mușamalizare, de redare a unei false construcții. Toate pentru a păstra anumite convingeri, pentru a le alimenta în scopuri meschine.

Omul, fie el bun sau mai puțin, tânjește înlăuntrul sau după completări sufletești. Ori este vorba despre laude, despre adăugiri, despre confirmări sau exprimări mult așteptate din partea semenului. Toate prin cuvinte.

Cuvintele, pe lângă mantra universală ce o poartă, au rolul de a supune omul unor senzații. Ce este urât, este resimțit adânc, fizic uneori, și rămâne pe o retină a subconștientului. Ce este împărtășit cu bunătate și cu un rost înălțător, este prins de seninul sufletului, purtat cu sine prin viață, cuvânt călăuzitor…

Importanța acordată celor rostite este foarte puțin luată în considerare. Ceea ce ar trebui știut este faptul că fiecare cuvânt are asociată o anumită vibrație, care răspândește la rândul său o energie, ca o ființă, ce, la rându-i, acționează.

Cuvântul te eliberează, are funcție cathartică, dar în aceeași măsură te și leagă. Este desemnat în a reprezenta promisiuni de o viață.  Uneori este folosit întocmai pentru a sublinia imposibilitatea acestor promisiuni, aduce pe linia de plutire realitatea cu viața și efemeritatea ei.

Se mai spune că sentimentele depășesc orice exprimare prin cuvinte. Într-adevăr, sunt situații care copleșesc prin natură, prin incidență, însă nu este subestimată forța cuvântului. Poeziile o relevă atât de bine.

Puterea de a alege cuvintele își are sălașul în oricine poate aprecia asta, în orice limbaj menit a duce mai departe un gând bun, o intenție nobilă, o înseninare a privirii.

cuvinte

Ina Călin

Ina Călin Facebook | De același autor

Suflet la 20 de ani. Sau cumulul trădarilor de ieri şi speranţelor de maine. Găsita in lupta pentru tot ce hrăneşte gândul bun.

Recomandări

Adaugă comentariu