“Întâlnirea cu scriitorul e în clipa când deschizi cartea”

“Nu talentul lipsește românilor, ci caracterul.”

“Toate târgurile seamănă unul cu altul: e o goană după scriitori, după cărți. Dar e un spectacol – nu e o foame reală de scriitori, e o foame de spectacol, de reclamă, de scandal. Întâlnirea cu scriitorul nu e aici, e în clipa când deschizi cartea și îl pătrunzi în ciuda reclamei sau a spectacolului.

România a fost foarte bine reprezentată la Paris. Scriitori de mare valoare, noua generație e plină de talent. Dar nu talentul lipsește românilor, ci caracterul. Cei care n-au venit au avut oarece motive să o facă. Dar ar fi trebuit să fie aici ca să dea o şi mai mare reprezentativitate literaturii și culturii române.

Pe de altă parte scriitorul nu e bine să stea prea aproape de putere, indiferent de regimul politic de care e vorba. Eu am venit pentru că eu reprezint limba română. Limba română n-am luat-o cu mine până la capătul lumii, în America, ci până la capătul vieții.

Vom rămâne cu vizibilitatea din cele cinci zile sau se va transforma in ceva mai de durată? Asta ar însemna traducere de cărți, articole despre literatura şi cultura română. Problema este următoarea: pentru ca acest lucru să se întâmple nu e suficient să existe cărți românești bune, ci e nevoie de o imagine a României bună. Noi să ne scriem cărțile dar pe de altă parte ca ele să aibă o șansă în exterior. Cadrul de care suntem legați, căruia îi suntem iobagi – totdeauna am avut sentimentul că suntem legați de limbă română, de istorie, așa cum erau legați iobagii de pământ – trebuie să se schimbe în bine.”

Norman Manea, primul scriitor român care a devenit membru al Societății Regale de Literatură din Marea Britanie, despre participarea românească la Salonul de Carte de la Paris.

(Sursa: Adevărul)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu