Parcul Național Văcărești

Bucureștiul are cel mai mare parc natural urban din Europa.

În data de 11 mai 2016, Guvernul a adoptat Hotărârea de constituire a Parcul Natural Văcărești.

Cunoscut și sub numele de “Delta Văcărești” sau “Delta dintre blocuri”, acest areal va fi primul parc natural urban din Europa continentală – un motiv de mândrie pentru noi toți. Bucureștenii, pe de altă parte, vor beneficia de cel mai mare spațiu verde din Capitală – 186 de hectare, un adevarat plămân verde în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. Parcul va oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul inundațiilor și combaterea efectului de seră. Lacul Văcărești este un exemplu evident al capacității naturii de a-și recâștiga drepturile. (Cristiana Paşca Palmer, ministrul Mediului)

Parcul-Natural-Vacaresti-1

Această decizie istorică pentru București și România va însemna că zona care se află pe locul fostului lac Văcărești (între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Independenței) va avea instituit regimul de protecție și de conservare.

Parcul-Natural-Vacaresti-2

În “Delta Văcărești” trăiesc circa 97 de specii de păsări, mai mult de jumătate protejate, potrivit informațiilor furnizate de Asociația Parcul Natural București. Printre acestea se numără rațele roșii, stârcii, egretele, eretele de stuf, cormoranii, găinușa de baltă. Zona mai adăpostește 6-7 specii de mamifere (vidra, vulpe, nevăstuică, bizam), amfibieni și reptile.

Parcul-Natural-Vacaresti-3

(foto Helmut Ignat – Asociația Parcul Natural Văcărești)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu