Între 12 și 23 mai 2016, în Capitală, are loc cea de a 6-a ediție a Zilelor Culturii Japoneze.
Organizate de Centrul de Studii Româno-Japoneze “Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, manifestările culturale din Țara Soarelui Răsare se desfășoară cu sprijinul Ambasadei Japoniei la București și al Japan Tobacco International.
Pe parcursul celor 12 zile japoneze, vor avea loc o serie de evenimente care vor îmbina tradiționalul și modernul: conferințe, seminarii, festivaluri dedicate pasionaților de cultura și stilul de viață japonez. Vor avea loc, de asemenea, demonstrații și competiții de arte marțiale și de jocuri specifice Japoniei. Aspecte ale economiei, geopoliticii și comunicării japoneze vor fi și ele abordate în cadrul unor conferințe cu participare internațională.
Din programul Zilelor Culturii Japoneze
– 12 mai 2016, Sala RAU Fitness a Universității Româno – Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), ora 18:00, va avea loc un workshop de taiko (tobe tradiționale japoneze), susținut de artistul Mugen Yahiro.
– 13 – 14 mai 2016 va avea loc a patra ediție a conferinței internaționale “Japan – Romania – cross points in a global context”. Deschiderea evenimentului va avea loc în Sala Senatului a Universității Româno-Americane, vineri, 13 mai, începând cu ora 10:00.
Conferința este organizată în parteneriat cu Ritsumeikan University din Kyoto, Institutul de Economie Mondială al Academiei Române, Facultatea de Istorie – Universitatea București și Asociația Profesorilor de Limbă Japoneză din România. Scopul acestei manifestări este acela de a oferi profesorilor, cercetătorilor, studenților, oficialilor și reprezentanților mediului de afaceri șansa de a pune laolaltă studii legate de cultura, mediul de afaceri, economia și comunicarea din Japonia.
Ediția de anul acesta a conferinței va fi deschisă de:
– Excelența Sa, domnul Kisaburo Ishii, Ambasador Extraordinar si Plenipotențiar al Japoniei la București – “Urban Policies in Japan”;
– Domnul profesor Shigeki Ashida (Assistant Administrative Manager Academic Office Ritsumeikan Asia Pacific University, Beppu – Japonia) – “Internationalization strategies of the universities – Introduction of Asia Pacific University – Students, our treasure”;
– Domnul profesor Toshiyaki Yamai (Executive Director, Division of International Affairs, College of Economics, Ritsumeikan University, Kyoto – Japonia) – “Easternization? Re-ascendance of Asia in a Historical and Societal Perspective”;
– Domnul profesor Hirobumi Matsumoto (Professor of Linguistics, Department of English Language Education; Director, Center for University International Programs, Tamagawa University, Tokyo – Japonia) – “What You See Is What You Get: Practical Issues in Japanese Linguistic Landscape”.
Conferința va continua sâmbătă, 14 mai, cu trei secțiuni ce vor avea ca teme: cultura, economia și comunicarea japoneză.
– 13 mai 2016, în Sala Senatului a Universității Româno – Americane ((Bd. Expoziției, nr. 1B), începând cu ora 18:00, vor avea loc o demonstrație spectaculoasă și un atelier de ikebana (aranjament floral japonez), conduse de maestra Chizuru Ashihara din Kyoto, Japonia.
Maestra Chizuru Ashihara este absolventă a Kyoto University of Art and Design, specializarea Visual Design. Aceasta are o experiență îndelungată în acest domeniu, având în prezent atât o școală de ikebana, cât și o florărie în Kyoto, unde lucrează ca designer .
– 15 mai 2016, în Aula Magna a Universității Româno-Americane (Bd. Expoziției, nr. 1B), începând cu ora 18:00, va avea loc Gala Aniversară a CSRJ-AH – Haru Urara Grand Festa.
Va avea loc celebrarea celei de-a XI- a aniversare a CSRJ-AH, printr-un spectacol realizat de artiști japonezi și români, dar și prin premierea celor mai buni cursanți ai Centrului.
Programul va include:
– muzică tradițională japoneză interpretată de către artista Naoko Kikuchi (koto – instrument tradițional cu coarde), câștigătoare a nenumărate concursuri și programe de studiu atât în Japonia cât și în Europa. Aceasta a mai avut reprezentanții la Festivalul Agiago (Italia), Refugium Cross-sound festival (Alaska, S.U.A.), Săptămâna japoneză la Yemen, la Muzeul Național Regina Sofia din Madrid.
– muzică tradițională japoneză interpretată la tobe japoneze de către artistul Mugen Yahiro care are o experiență vastă, de peste zece ani în acest domeniu; acesta va concerta împreună cu trupa de taiko a CSRJ-AH coordonată de domnul profesor Dan Teodorescu.
– moment artistic realizat de către profesorii Centrului de Studii Romano-Japoneze “Angela Hondru” – Dan Teodorescu (tobe japoneze), Sandra Istrate (saxofon) dar și de către cursanții: Irina Raducanu, Patricia Tudor, Alexandru Dudescu, Alexandru Cernea.
– reprezentație în stil kabuki realizată de cursanții Centrului, sub îndrumarea doamnei profesor de limba japoneză, Chinatsu Kawamoto.
Pe durata evenimentului, veți putea admira aranjamentele ikebana realizate de maestra Chizuru Ashihara.
Centrul de Studii Româno-Japoneze – Angela Hondru va premia cei mai buni cursanți, premiul cel mare fiind o excursie de două săptămâni în Japonia oferit de JTI.
– Cursuri și demonstrații de kendo. În perioada 18 – 24 mai 2016, vor avea loc în București și Brașov cursuri și demonstrații de kendo susținute de doi invitați de seamă din Japonia: Masayoshi Miyazaki (maestru de kendo – 7 dan) și Michi Yoshioka (maestră de kendo – 6 dan).
Pentru mai multe informații despre Zilele Culturii Japoneze, vă rugăm să vizitați pagina oficială de Facebook.