Nu înceta să pui întrebări, fiul meu…

Fiul meu,

tu mă întrebi atât de multe, eu îți răspund când știu, dar și eu, băiatul, am enorm de multe întrebări la care, poate, nu voi găsi răspuns niciodată.

Nu toate întrebările din viata noastră sunt puse pentru a-și afla un răspuns, unele dintre ele, poate cele mai importante, privitoare la rost și noimă, le adresăm nu pentru a primi un răspuns imediat, ci doar pentru a ne așeza mai adânc în orizontul saturat de mister și uimire. Capacitatea de a te uimi, de a admira, de a-ți conserva mirarea face parte din depozitul virtuților umane – care împreună dau măsura a ceea ce suntem în calitatea noastră de ființe raționale!

Te rog, băiatul meu, să nu încetezi niciodată sa îți pui întrebări și niciodată sa nu lași starea de mirare sa fie înlocuită de indiferenta. Apoi, prieten drag, sa nu te temi când greșesti – greșeala face parte din procesul de învățare. Iți amintești cât de des ai căzut, julindu-te pe genunchi, când ai învățat sa mergi? Imi doresc sa scriu o carte, iar cartea aceasta se va chema “Apologia eșecului” – știi de ce? pentru că niciodată nu înveți mai mult, fortificându-te, ca atunci când, căzut fiind, înveți să te ridici! Societatea în care trăim este marcată profund de paradigma succesului, dar putini sunt cei care îți vor spune că eșecul este parte din drumul către succes. Așadar, nu te teme de eșec și de greșeală!

De ce ți-am scris rândurile de mai sus? Pentru ca zilele trecute, mergând la magazin, am asistat la discuția dintre un băiețel care punea multe întrebări și mama lui extrem de răbdătoare cu fiecare întrebare pusa. La un moment dat, mămica băiețelului, s-a oprit pentru câteva clipe, spunându-i zâmbind: sunt încântată ca ai atâtea întrebări! Și uite asa, nu într-o universitate, ci într-un supermarket, am asistat la o frumoasa lecție de cunoaștere și răbdare: nu înceta sa te întrebi și nu te descuraja atunci când nu poți afla un răspuns, întreabă-te mereu…

Cu drag,
Tati

fiul-meu

Cosmin Neidoni

Cosmin Neidoni LinkedIn | Facebook | De același autor

Nascut in Timisoara in 8 Martie 1975. Absolvent de filosofie, freelancer in domeniul traducerilor, scrie proza scurta, eseuri si poezie. Carti publicate: Scrisoare catre fiul meu, Das Schattenspiel. In pregatire: Viata la 40 de ani.

Recomandări

Adaugă comentariu