Cei mai prolifici tati din istorie

1. Ismail Ibn Sharif: 1042 de copii

Una dintre cele mai importante figuri ale istoriei marocane, sultanul Ismail Ibn Sharif nu s-a făcut remarcat doar prin consolidarea independeței Marocului și prin actele sale de cruzime, ci și prin numărul mare de copii: sultanul a avut oficial 1042 de copii cu multiplele sale soții și concubine (un harem format din 500 de femei). Potrivit surselor istorice, în anul 1703 Ibn Sharif  avea 867 de copii (525 de fii și 342 de fiice), iar în anul 1721 i s-a născut cel de-al 700-lea fiu. Este considerat bărbatul cu cei mai mulți copii oficiali din întreaga istorie a umanității. Un calcul simplu arată că, în fiecare an din cei 55 de ani de domnie (1672 – 1727), sultanul a devenit tată de aproape 19 ori. Cei mai mulți copii ai săi au fost născuți de una dintre soțiile sale, Shuya: 27 de nașteri – 16 perechi de gemeni, șapte nașteri de tripleți și patru nașteri de cvadrupli.

2. Genghis Khan: între 700 și 1000 de copii.

Genghis Khan, fondatorul Imperiului Mongol, care, după moartea sa, avea să devină cel mai mare imperiu al tuturor timpurilor, a rămas cunoscut în istorie atât pentru geniala folosire a psihologiei în arta războiului, cât și pentru actele sale de o inimaginabilă cruzime. Puțini sunt aceia care știu însă și faptul că Genghis Khan a avut un număr impresionant de copii: patru oficiali și între 700 și 1.000 de copii neoficiali. Fapt care a complicat destul de mult istoria de vreme ce împăratul a lăsat cu limbă de moarte că și copiii săi din flori au dreptul de a pretinde succesiunea la tron. Astăzi, potrivit estimărilor, ar exista doar în Asia peste 16 milioane de descendeți ai săi. Ba chiar mai mult: potrivit unor surse, chiar Basarab I, întemeietorul Țării Românești ar fi unul dintre urmașii lui Genghis Khan.

3. Augustus al II-lea, cel Puternic: 383 de copii

Augustus al II-lea, fost împărat al Poloniei și mare duce al Lituanei, a rămas în istorie ca un patron al artelor și arhitecturii (este cel care, între altele, a transformat Dresda într-un centru cultural înfloritor). Porecla de “cel Puternic” vine tocmai de la forța sa fizică neobișnuită pe care acesta și-o etala de fiecare dată când avea ocazia, rupând potcoave cu mâinile goale sau aruncând vulpi vii pe distanțe foarte mari (da, chiar dacă nu vă vine să credeți, aruncarea vulpilor vii era un “sport” foarte popular în Europa secolelor XVII și XVII; un fel de aruncarea greutății în zilele noastre). Deși a avut un singur urmaș legitim, Augustus al II-lea a avut, potrivit mărturiilor istorice, cel puțin alți 382 de copii. Fapt care, în încurcata “lume mondenă” de atunci, l-a aruncat pe împărat în cel puțin o relație incestuoasă.

4. Minh Mang: 151 de copii

Minh Mang, împărat al Vietnamului între 1820 și 1841 a avut, cu cele 40 de soții ale sale, 87 de fii și 64 de fiice. Cum în monarhiile asiatice succesiunea la tron nu se face, ca în Europa, în ordinea primului-născut, ci după generațiile din care fac parte copiii, împăratul a compus “Poemul succesiunii imperiale“, un poem de 20 de cuvinte cu ajutorul căruia și-a botezat copii (fiecare copil a fost botezat cu nume, prenume și un cuvânt din poem reprezentând generația din care face parte). Un poem mai scurt a fost compus și pentru fiicele sale.

5. Winston Blackmore: 121 de copii

Liderul unei organizații canadiene de mormoni numite Comunitatea Blackmore, Winston Blackmore s-a căsătorit, până pe 30 august 2010, cu 25 de femei (după câte se pare, 13 fiind chiar surorile lui reale), care i-au adus pe lume 121 de copii. În ianuarie 2009 a fost arestat de poliția canadiană sub acuzația de poligamie. Nouă dintre soțiile sale nu împliniseră, la data căsătoriilor, 18 ani (iar patru dintre ele aveau doar 15 ani). Winston este nepotul fostului deputat canadian John Horne Blackmore, cel care a cerut ca legile anti-poligamie să fie abrogate.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

3 comentarii

  1. Din ce inteleg eu sotiile lui Blackmore sunt surori intre ei, nu surorile lui reale. Citesc eu gresit?

    1. @Alina,

      Ca in majoritatea sectelor, toate femeile sunt considerate “surori”. Prin urmare, toate nevestele lui erau “surori”. Dintre acestea, insa, se pare ca unele sunt chiar surori reale (genetice).

  2. carmy

    sultanul Ibn Sharif a sfidat legile geneticii: intre 1703 si 1721 a avut numai baieti, cel putin asa iese la adunare: “a avut oficial 1042 de copii…în anul 1703 Ibn Sharif avea 867 de copii (525 de fii și 342 de fiice), iar în anul 1721 i s-a născut cel de-al 700-lea fiu”.
    Probabil la a doua atestare au fost numarati numai baietii, dar avand in vedere legile naturii, se nasc cam tot atatea fete (un pic mai multe) de fapt cat si baieti, deci a avut cel putin inca 175 de fete ….

Adaugă comentariu