“Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”

Românca Ana Caraiani este singura femeie din lume care a câștigat de doua ori prestigiosul concurs de matematică Putnam.

Ana-CaraianiÎn timpul liceului, Ana a fost și de trei ori medaliată la Olimpiada Națională de Matematică (medalie de argint în 2001 și medalii de aur în 2002 și 2003). După absolvirea liceului a urmat facultatea la Princeton (pe care a absolvit-o cu Summa cum Laudae, în 2007). Ana Caraiani este singura femeie din lume care a câștigat de doua ori prestigiosul concurs de matematică Putnam (în 2003 și 2004). Iată câteva fragmente din interviul pe care Ana l-a acordat HotNews.ro.

“Olimpiadele sunt o experiență foarte plăcută din multe puncte de vedere: călătorești într-un loc nou, cunoști oameni interesanți, sunteți toți tineri și vă distrați împreună. Totuși, experiența mea personală la olimpiade a fost un pic întunecată de faptul că am fost prima fată foarte bună din România după mai mult de douăzeci de ani și, când am început liceul, au fost câțiva profesori care au încercat să mă descurajeze. Este important pentru mine să spun acest lucru pentru că dacă așa ceva i se întâmplă unei alte fete să știe că nu este singura și că nu este vina ei. Din fericire, atitudinea mea a fost întotdeauna: “Nu crezi că pot reuși asta? Privește-mă!”.

(…)Din punct de vedere al performanței la olimpiadele internaționale, România este printre statele de succes. Din punct de vedere al pregătirii academice și descoperirii potențialului tinerilor, lucrurile stau destul de prost în România, în sensul că aici olimpiadele sunt singura opțiune.

(…)Pasiunea pentru matematică a început ca un joc, din dorința de a descoperi răspunsul la diverse întrebări ale tatălui meu. Nu a fost niciodată o constrângere și niciodată nu am petrecut mai mult timp cu matematica decât mi-aș fi dorit. Nu este vina copiilor dacă resping matematica. Matematica nu este de obicei predată foarte bine și chiar de multe ori nu e predată de oameni care îi înțeleg cu adevărat frumusețea. Sfatul meu este ca părinții să încurajeze curiozitatea copiilor și, în special, să-i încurajeze să citească despre o varietate de subiecte. De asemenea, ar fi bine ca părinții să-și lase copiii să urmeze orice domeniu îi atrage, fără constrângere.”

Întregul interviu poate fi citit aici.

(sursa foto: Ana Caraiani)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu