“Mitică”

Portret de bărbat.

Mitică (din ecranizarea romanului “Balanţa“) era un tip foarte cinstit şi un  bun specialist, dezinteresat de lucrurile ce nu ţin direct de viaţa lui sentimentală sau profesională.

Este eroul de opoziţie, în refuz polemic faţă de lumea înconjurătoare. Insolenţa, brutalitatea, gestul scandalos, replica tăioasă aparţin tânărului care nu se lasă potopit de violenţă şi de vulgaritate, care nu-i permite prostiei agresive să aibă ultimul cuvânt. Alături de Nela, partenera sa, reprezintă normalitatea într-o lume blazată, timorată și supusă fricii.

Existenţa lor se desfăşoară între “a rezista” şi “a lupta”.

***

Razvan-VasilescuO formă de luciditate, un idealism rece, fără flacără, definesc conduita actorului care i-a dat “carne”/sens personajului “Mitică” – Răzvan Vasilescu. Expresivitatea chipului, intensitatea privirii, flexibilitatea trupului în mişcare sunt atuuri fizice susţinute de un interior profund şi enigmatic. Sobrietatea lui este de nepulverizat.

Este o apariţie specială în peisajul teatral și cinematografic românesc. Este genul de actor care-şi hrăneşte talentul din cultură, fără nicio vanitate de vedetă. Afişează o eleganţă de înaltă clasă, de tip britanic. Posedă o mare putere de schimbare și de adaptare, deși poate fi, uneori, adorabil de snob. Are o masculinitate rafinată, cu aer nemuritor şi rece, amintind de vechii aristocraţi ce fumau trabuc într-o bibliotecă înaltă de mahon, alături de prietenii de la acelaşi club.

Cu toate acestea, este aşa de natural şi de expresiv. Talentul său există fără să strige “uitați-vă la mine!”. Își păstrează aerul distins, eleganţa rafinată a gestului, naturaleţea rostirii şi, mai ales, umorul subţire.

Filmele, spectacolele de teatru (instituţionalizat sau cele “de nișă”) întreţin, pe paliere diferite, interesul pentru arta adevărată, încercând să mai convertească “păgâni”.

Mădălina Dumitrache

Mădălina Dumitrache Facebook | De același autor

Cultura te îmbogăţeşte, te plasează pe o anumită ierarhie valorică, cu condiţia să fie dublată de inteligenţă şi de cei şapte ani de acasă. Licenţiată în Teatrologie-Filmologie (UNATC "I.L.Caragiale, Bucureşti) şi Pedagogie (Univ. Buc.), mă simt aproape de cei "săraci în arginţi, dar bogaţi în iluzii" ştiind că cea mai subtilă şi solidă formă de supravieţuire este CULTURA.

Recomandări

Adaugă comentariu