Mihai Chirilov în juriu la 48 Hour Film Project Brașov 2013

Directorul artistic al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Mihai Chirilov se altură juriului 48 Hour Film Project Brașov 2013.

Din același juriu fac parte Cristi Mărculescu, critic de film și Alexandra Safriuc, realizatoarea selecțiilor ShortsUP. Juriul festivalului care se va desfăşura în perioada 16 – 18 august la Brașov va desemna câştigătorii celei de-a treia ediţii, în urma vizionării filmelor completate la timp în doar 48 de ore.

Mihai Chirilov este director artistic al TIFF încă de la prima ediţie, din anul 2002. Cunoscut critic de film, el în prezent a preluat şi direcţia artistică al Festivalului Filmului Românesc Making Waves din New York, organizat de Romanian Film Initiative. A realizat programe de film românesc în străinătate (cel mai notabil fiind cel din 2011, de la Jacob Burns Film Center din Pleasantville, NY) și a co-organizat retrospectiva integrală a operei lui Lucian Pintilie de la MoMA, din 2012. A colaborat cu numeroase publicaţii şi a fost redactor-șef al publicației AperiTIFF în engleză, dedicată actualității filmului românesc și produsă de ICR. Este co-autorul volumului Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele/ Lars von Trier: The Films, the Women, the Ghosts, alături de criticul de film Alex Leo Şerban, și a contribuit la volumul colectiv De la tovarășul Ceaușescu la Domnul Lăzărescu, apărut în 2011 la Editura Polirom. A făcut parte din juriul a numeroase festivaluri de film internaţionale de prestigiu precum cele din Hong Kong, Karlovy Vary, Berlin, Goteborg, Chicago, San Francisco, Palm Springs şi Moscova. În 2013, a supervizat producția setului DVD Pintilie Cineast, curpinzând integrala creației cinematografice a regizorului român.

Alexandra Safriuc, “selecţionerul de film” de la ShortsUP, este pasionată de filmul scurt. Absolventă a secţiei de scenaristică a UNATC-ului, ea spune că cei patru ani în care a făcut selecţii de scurtmetraje pentru evenimentele ShortsUP, pentru Filmul de Piatră sau pentru platforme on-line au fost a doua şcoală de film din care a învăţat un lucru esenţial: ce funcţionează şi ce nu în faţa marelui public. În 2010, Alexandra a scris scenariul scurtmetrajului Reverse, produs de Sarajevo City of Film şi distins cu premii în festivaluri internaţionale (Drama ISFF, Thesaloniki ISFF, Tangier Mediteranean Short Film Festival). Lucrează în continuare ca scenarist pentru mai multe proiecte în derulare.

Cristi Mărculescu este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I. L. Caragiale”, specializarea comunicare audio-vizuală. Critic de film, redactor la numeroase publicaţii precum AperiTIFF, Re:publik sau Zile şi Nopţi, Cristi se declară mai degrabă dezinteresat de cinema ca industrie, dar foarte curios despre cinema ca fenomen. Este colaborator al TIFF-ului de 11 ani, unde de curând a realizat o selecţie pentru secţiunea Shadow Shorts. El este de asemenea membru în juriul de preselecţie al premiilor GOPO.

Organizat în peste 100 de oraşe din întreaga lume, 48 Hour Film Project este o competiţie de creaţie de film, contracronometru, care stimulează creativitatea, munca în echipă şi îi provoacă pe participanţi să dezvolte o producţie de calitate şi originală într-un timp scurt.

Filmele câştigătoare au şansa să intre în competiţia internaţională, alături de filme din întreaga lume, pentru titlul “Best 48 Hour Film 2013” şi să câştige marele premiu de 5000 $. Zece din cele mai bune filme din turul 2013 vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul Short Film Corner 2014.

Pentru informaţii suplimentare, întrebări sau sugestii intraţi pe www.48hourfilm.com/brasov sau pe pagina noastră de Facebook.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu