Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez

le-meilleur-de-slonFundația Culturală META și META Cinema, împreună cu Institutul Francez din București, organizează evenimentul Le Meilleur de Slon – Festivalul de Film Francez, proiecție a scurt-metrajelor realizate în cadrul primelor două ediții (2015-2016) ale proiectului cultural Rezidență internațională de creație audiovizuală (Slon, România).

Proiecția va avea loc sâmbătă, 5 noiembrie, ora 20:45, la Cinema Elvira Popescu, în prezența regizorilor François Barbier, Andreas Bolm, Lucile Hadžihalilović, Benoît Maerens, Eva Pervolovici și a directorului de imagine George Chiper-Lillemark.

Proiectul cultural este inițiat de Fundația Culturală META, prin META Cinema, în anul 2015, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, Institutului Cultural Român, Organizației Internaționale a Francofoniei, Digital Bolex și Papillon Film.

Totul a pornit de la o sculptură locuință (living art) creată de artistul plastic Romelo Pervolovici. Caracterul contemporan al arhitecturii intră în contrast cu pitorescul mediului rural din Slon, de unde ideea de a invita cineaști internaționali care să realizeze creații audiovizuale în acest spațiu, pe care îl descoperă și (re)valorifică printr-o abordare alternativă. O privire asupra realităților românești diferită de ceea ce avem obișnuința de a vedea.

De la scurtmetraj de ficțiune și experimental la documentar de creație și performance, filmele reflectă diferențele artistice individuale, precum și unitatea de decor. Cineaștii invitați în cadrul rezidenței reprezintă un grup eteroclit de profesioniști, autodidacți, un criteriu important fiind universul de creație propriu fiecăruia, dar și posibilitatea acestora de a se adapta la condițiile de lucru și de a reuși să facă un film în numai 10 zile.
Un decor unic, stiluri și povești foarte diferite de la an la an.

Selecție de scurt-metraje din edițiile I și II

Benoît Maerens. Sans tambour ni trompette. Film performance. Locuitorii satului descoperă o casă prin lumină și sunet.
Festival de court-métrage “Silence, on court!”, Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA

benoit-maerens

François Barbier. Istoria lumină. Mirela, o tânără dansatoare, fragilă și agitată, încearcă să se spovedească preotului din sat…
International Film Festival FERFILM Ferizaj, Kosovo
International Kids Film Festival in San Diego, SUA
CineFestival in Los Angeles, USA
Creation International Film Festival in Ottawa, Canada
International Short Film and Music Festival Dublin, Irlanda
Muestra Audiovisual CINE SINU in Montería, Columbia
Festival “Silence, on court!” in Paris, Franța
Fête des Vendanges de Montmartre 2016 in Paris, Franța
12 Months Film Festival in Cluj, România

francois-barbier

Vanja Sviličić. Fata cu mustață. Doi turiști francezi se rătăcesc într-un sat din România. Ocazie de a descoperi prejudecățile legate de Europa de Est
Festival de court-métrage “Silence, on court!”, Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA

vanja-svilicic

Eva Pervolovici. Fără titlu. Un pictor, modelul lui, șoferul… o cină în trei neobișnuită, în mijlocul munților.
Festival de court-métrage “Silence, on court!”, Paris, Franța
Slamdance film festival, Utah, SUA

eva-pervolovici

Andreas Bolm. Alin. Lui Alin, un adolescent de 14 ani, îi place să se plimbe. Când se plimbă visează. Când visează întâlnește lume.

andreas-bolm

Lucile Hadžhalilović. De natura. Două fetițe, patru elemente, fructele verii și – trecătoare – moartea.

lucile-hadz%c2%a6ihalilovic%c2%a6u

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu