Rugul aprins

Puteți susține WebCultura, cu ce sumă doriți, prin intermediul butonului PayPal de mai jos. Mulțumim!

O nouă producție originală HBO Europe în premieră în România la HBO și pe HBO GO.

Prima parte a producției originale HBO Europe realizată în Cehia, Rugul aprins, va fi difuzată în premieră duminică, 3 martie, ora 21:40, numai la HBO.

Rugul aprins este un film în trei părţi creat de celebra regizoare poloneză Agnieszka Holland pentru HBO Europe. Inspirată din evenimente şi de persoane reale, drama se concentrează pe gestul alarmant al studentului Jan Palach, care şi-a dat foc în semn de protest faţă de faptul că, în 1969, sovieticii au invadat Cehoslovacia.

Filmul, cel mai amplu proiect din portofoliul HBO Europe, trece în revistă o perioadă din istoria modernă a Cehiei încă neabordată în cinema. Povestea tinerei avocate, Dagmar Burešová, care a reprezentat-o pe mama lui Jan Palach în procesul intentat unui influent demnitar comunist oferă o metodă eficientă de explorare a transformării suferite de societatea cehoslovacă la acea dată – de la protestul tăcut încheiat cu înmormântarea lui Palach, la acceptare şi, mai apoi, la „revenire la normal”. În plus, sunt descrise mişcarea studenţească şi activităţile membrilor Poliţiei Secrete, care au încercat să şteargă moştenirea lui Palach din conştiinţa naţională.

Rugul aprins este o poveste despre valorile umane cele mai simple: adevăr, onoare, dreptate şi curaj. Filmul discută despre o problemă publică extrem de serioasă care a avut răsunet în întreaga lume. În 1989, cea de-a 20-a aniversare a morţii lui Palach a inspirat o nouă generaţie de studenţi şi aceştia au început seria de proteste ce au dus la căderea Cortinei de Fier şi, totodată, la eliminarea comunismului din Cehoslovacia. Dagmar Burešová a continuat să poarte torţa simbolică aprinsă de Palach şi a devenit primul Ministru al Justiţiei din Cehoslovacia liberă.

Prima parte a producţiei originale HBO va avea premiera pe 3 martie, de la ora 21:40. Rugul aprins, partea a doua, va avea premiera în data de 10 martie, de la ora 22:05, iar cea de-a treia parte va fi difuzată pe 17 martie, de la 21:35.

Incepand cu data de 4 martie, Rugul aprins, partea intai, va fi disponibila si pe HBO GO pentru toti cei care vor accesa site-ul pana la data de 31 martie.

WebCultura

Recomandări

Adaugă comentariu