JTI și FITS, la 30 de ani: “Teatrul – cea mai puternică formă de viață”

JTI, partener special al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), susține, ca în fiecare an, o serie de evenimente inovative sau în premieră, legate în primul rând de dans.

Gigi Căciuleanu, profesor, coregraf și dansator va prezenta în premieră pe 23 iunie, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, JOC’N JOC & ALTITZA, în interpretarea Maestrului Căciuleanu și a Baletului Operei Naționale, pe un montaj muzical semnat de compozitorul Dan Dediu.

„ALTIȚA desemnează „poziția superioară a mânecii, când este brodată”, “altitia” (din latinescul altus-a-um, „înalt”, cu superlativul “altissima”). ALTIȚA a apărut pentru a permite mișcarea liberă a brațului. Deci și a trupului. Plecând de la aceste două idei, libertatea de mișcare și geometria, am imaginat pe muzica lui Dan Dediu o coregrafie în care trupurile (femei, bărbați, cupluri, grupuri) reprezentând deja în sine o geometrie complexă, evoluează într-o lume de structuri, forme și/sau simboluri, ale unui spațiu scenografic imaginat de Viorica Petrovici și inspirat de formele proprii acestei specificități a iiei românești: ALTIȚA. Și tocmai pentru a păstra specificitatea românească dând în același timp nevorbitorilor de limbă română modalitatea de pronunție, am intitulat spectacolul: ALTITZA.”, explică Gigi Căciuleanu.

O altă premieră semnată Gigi Căciuleanu va fi Wolfgang, o instalație-performance filmată în VR și produsă de Fundația Art Production cu sprijinul JTI, care va putea fi vizionată pe întreaga durată a Festivalului (23 iunie- 2 iulie), la sala Habitus.

Iată ce spune Maestrul Gigi Căciuleanu despre demersul său: „Patru personaje evoluează într-un spațiu mozartian atemporal, și anume Wolfgang- visătorul trăind printre năluciri și teatrale fantome…, ColombinO & ArlecchinA – o parafrază a celebrului cuplu din Commedia dell’Arte care se nutrește de certuri și împăcări amoroase…, Regina Nopții – eterna divă mozartiană… Cine visează pe cine? Toate permutările sunt nu numai posibile dar și dorite… Fără cuvinte…Numai muzica vorbește ca să înșire fiecăruia a sa poveste…”.

Post producția în VR este realizată de Les Ateliers NOMAD. Interpretează Lelia Marcu-Vladu, Lari Giorgescu, Ana Iacob, Bogdan Iacob.

Seria proiectelor lui Gigi Căciuleanu la FITS continuă pe 25 iunie, la Sala Thalia, unde va avea loc spectacolul Text Shop, de la ora 17:00.

Tot cu sprijinul JTI, pe strada Cetății din Sibiu se va materializa Proiectul Moștenirea, al actorului, regizorului și profesorului Mihai Mălaimare, un veritabil Festival al Statuilor Vivante, realizat în parteneriat cu facultăți de teatru din România și Moldova. Proiectul cuprinde și o expoziție de fotografii, la Sala Thalia, un film și un album.

„Va ramâne ceva dupa terminarea acestui proiect? O experiență teatrală interesantă, o carte, un film, mii de fotografii, sunt, cu siguranță, lucruri care se constituie într-un fel de patrimoniu al acestuia, o urmă vizibilă și cuantificabilă. (…)Sper din toată inima că toate clipele, orele, zilele petrecute de noi în acest maraton teatral nu vor rămâne fără urmări. Am propus ceea ce știu eu cel mai bine să fac, teatru condensat, gest pătruns de trăire, emoție declanșatoare de emoție. Statuia vivantă, mai mult decât orice altă formă de teatru, este capabilă să stârnească instantaneu și oriunde catharsisul. Dacă ar fi numai acest lucru și proiectul Moștenirea și-a atins scopul! (…)Teatrul este cea mai puternică formă de viață, mai puternică, uneori, decât viața însăși!” – scrie Mihai Mălaimare în volumul Moștenirea, care va fi lansat la FITS.

De asemenea, cu sprijinul JTI, Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul Aplauze pentru poet…pe scena Sălii Thalia, pe 28 iunie, de la ora 19:00. Cei doi artiști vor recita din şi despre Eminescu, în ambianța muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian și țambal de concert.

”Spectacolul acesta este ca un dar pentru mine. Am avut premiera în ianuarie, la Universitatea de Muzică din București, fiind dedicată atunci Zilei Culturii Naționale. Am rămas multă vreme cu energia pe care mi-au dat-o cei aflați în sală. A fost o sală plină și m-am hrănit pur și simplu cu emoțiile spectatorilor. Acum, spectacolul este deja așezat, am repetat îndelung cu Eduard, sper să se instituie această emoție puternică și la Sibiu, în preajma zilei marii treceri a lui Eminescu”, a spus actrița Rodica Mandache.

Aplauze pentru poet este un proiect pentru promovarea poeziei românești, în țară și peste hotare, conceput inițial online, care s-a dezvoltat ulterior în reprezentații pe scene prestigioase precum Teatrul Național București sau Teatrul Stela Popescu.

„Cu JTI avem un parteneriat pe picior de egalitate. Este acel tip de parteneriat care aduce o dimensiune esențială, care produce de la spectacole bune la ceea ce înseamnă miracol, cu adevărat „Wonder”, tema pe care Festivalul a îmbrățișat-o anul acesta la aniversarea de 30 de ani. Probabil că este vârsta cea mai puternică a ființei umane, dar și a oricărei construcții care a întâmpinat dificultăți, a gândit cum să se dezvolte și la 30 de ani are plinătatea și forța, dar și viziunea de a se arunca în proiecte uneori de un curaj extrem, dar care produc cu adevărat acel salt calitativ extraordinar. Vorbim de Festival, dar și de, probabil, cea mai fierbinte legătură pe care a dezvoltat-o de-a lungul timpului cu o structură privată, care ajută Festivalul și care în același timp se implică vizionar și la modul major în ceea ce înseamnă dezvoltarea frumosului în lume. Mă refer la JTI care aniversează 30 de ani ca și Festivalul. Vreau să ne dorim din toată inima, la mulți ani nouă, tuturor, celor care diriguim ce înseamnă dezvoltarea binelui, frumosului, pentru oameni. JTI este un partener strategic de mulți ani. Am făcut atât de multe lucruri împreună, s-au născut proiecte atât de importante, încât în clipa în care spui JTI spui în primul rând calitate, zona dansului, zona proiectelor unice. Împreună am făcut de la filme în Virtual Reality la proiectul „statuilor vivante”, Moștenirea. Tot ceea ce înseamnă Întâlniri cu totul și cu totul importante. Haideți să ne adunăm vocile, simțirea, gândul bun împreună și să spunem tuturor prietenilor din JTI, dar și tuturor celor care sunt împreună cu noi, din toată inima, la mulți ani, să fim sănătoși și să putem să facem miracole în continuare.”, a declarat Constantin Chiriac, Președintele FITS.

„Poate nu e chiar o întâmplare că Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și JTI România aniversează 30 de ani de existență. Iar dacă da, este o întâmplare fericită, una dintre acele Întâlniri memorabile în spirit, cu oameni, cu locuri, cu arte. Din cei 30 de ani, 15 i-am parcurs împreună, într-un parteneriat special, care ne face cinste. În fiecare an, timp de zece zile, capitala culturală a României devine o imensă scenă internațională pentru teatru, dans, muzică, circ, spectacole de stradă, carte, expoziții, conferințe, care adună laolaltă oameni și lumi întregi. Festivalul impresionează, tulbură, schimbă în bine, crește de la an la an. La Sibiu se nasc idei, se concep proiecte, se gândesc evenimente, se fac și desfac spectacole, se creează punți, iar orașul se transformă într-un ținut magic și captivant, de care, ca spectator, nu te mai poți desprinde și de unde nu poți lipsi. Ba, și mai mult, te transformi în actor, parte a Festivalul care celebrează viața, bucuria de a trăi, prietenia și încrederea. La mulți ani, FITS! La mulți ani, JTI! Le urez prietenilor Festivalului să se bucure de frumos decenii întregi de acum înainte! Îi doresc prietenului Constantin Chiriac să nu renunțe, să nu se oprească, să nu obosească în anii care vor veni. Felicitări, Constantin și tuturor celor care, alături de tine, înfăptuiesc minunea, iar și iar!”, a adăugat Gilda Lazăr, Director JTI.

JTI și-a început activitatea în România în urmă cu 30 ani, în 1993 (ca R.J. Reynolds) și de atunci se implică activ în comunitate: compania este partener al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), al Filarmonicii „George Enescu”, al “Turneelor de poveste” – serie de turnee muzicale în orașele mici, Festivalului SoNoRo, proiectelor CoolSound și Aplauze pentru poet, precum și sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company. JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. JTI sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuța de Ceai din Muzeul Național de Artă și Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universității Româno-Americane. „Întâlnirile JTI”, eveniment lansat în anul 2000, a devenit un brand cultural național în dansul contemporan. Compania susține, din anul 2000, Bursele JTI pentru Jurnaliști, fiind de asemenea partener al Internship 2.0. Din 1998, se desfășoară programul Seniorii JTI, prin care 45 de vârstnici din Sectorul 2 primesc zilnic alimente și medicamente, iar de-a lungul anilor compania a colaborat și colaborează cu Samusocial, Ateliere fără frontiere, ARC, SoSiSeSa și alte organizații neguvernamentale, sprijinind proiecte sociale prin care sunt susținute persoane din categorii defavorizate în diverse zone ale țării, sau intervenții în situații de urgență (ca rezultat al pandemiei, războiului, inundațiilor etc.).

JTI este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse din tutun și produse pentru vapat, cu operațiuni în peste 130 de țări. Cu sediul la Geneva, Elveția, JTI are peste 46.000 de angajați, fiind membră a grupului Japan Tobacco. Pentru mai multe informații, vizitați www.jti.com.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu