Studiu: Facebook te face să te simți nefericit

Concluzia unei cercetări realizată de psihologii Universității din Michigan.

“În aparență, Facebook oferă o neprețuită resursă pentru a satisface nevoia fundamentală a omului pentru socializare. Însă rezultatele cercetărilor arată că, în loc de a spori starea de bine, folosirea Facebook prevestește rezultatul opus: subminează starea de bine.” Afirmația aparține psihologului Ethan Kross, unul dintre cercetătorii Universității din Michigan care, în luna august 2013, au condus un studiu privind efectele pe care Facebook le are asupra vieților noastre.

În cadrul cercetării, 82 de tineri adulți au primit în fiecare zi, pe parcursul a două săptămâni, mesaje trimise de pe Facebook pe telefoanele mobile, la ore alese întâmplător. După fiecare mesaj, participanții au fost întrebați dacă s-au simțit singuri sau chiar îngrijorați până la primirea următorului mesaj și dacă în acest timp au folosit rețeaua socială pentru a-și contacta prietenii. Concluzia? Cu cât participanții au folosit mai mult Facebook între perioadele de contactare, cu atât s-au simțit mai rău. În același timp, cu cât participanții recurgeau la alte modalități de a intra în contact cu oamenii – convorbiri față în față sau la telefon -, cu atât avea tendința ca, în timp, să se simtă mai bine.

În plus, cercetătorii i-au rugat pe participanți să își evalueze nivelul de mulțumire privind viețile lor la începutul și la finalul cercetării. Rezultatul? Participanții care au folosit mai des Facebook pe parcursul celor două săptămâni au înregistrat un declin al gradului de satisfacție.

“Acest rezultat este unul de o importanță crucială de vreme ce merge chiar în epicentrul influenței pe care Facebook o poate avea asupra vieții oamenilor”, afirmă, la rândul său, neuropsihologul John Jonides.

Potrivit cercetătorilor, nu au fost găsite dovezi că Facebook ar fi fost folosit când participanții se simțeau deja nefericiți. Însă tendința de a folosi rețeaua socială era mai mare atunci când aceștia se simțeau singuri. Studiul cercetărilor americani a fost publicat în PLOS ONE.

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Un comentariu

  1. Wishwell Clara

    Parerea mea este ca Facebook-ul nu este chiar asa cum il descrie domnul psiholog. Totul depinde de starea emotionala, cat si de felul in care vede fiecare lumea. Eu folosesc aceasta retea de doi ani si nu m-a afectat cu nimic. Am prieteni si colegi cu care tin legatura mereu. Mai ales in zilele importante. De cate ori se posteaza ceva ce nu-mi face placere sau ma dezgusta, il sterg. Nu te obliga nimeni sa iei de buna totul. Daca iti cunosti bine prietenii nu este nevoie de atatea detalii. Internetul si retele de socializare au si parti bune si parti rele. Un exemplu ar fi o conferinta internationala. Se poate intampla ca unii sa nu poata venii acolo datorita unor probleme (financiare, de familie etc.). Asa ca se va apela la o videoconferinta pt a le da tuturor sansa sa participe si pt a economisi bani (cheltuielile pt cazare, masa si transport sunt foarte scumpe). Alte parti bune ar mai fi informatiile pe care ni le ofera, rapiditatea cu care putem trimite mesaje sau mail-uri si socializarea. Cateva din partile mai putin bune ar fi dependenta si interiorizarea in sine (in cazul persoanelor sensibile!)pe care le creeaza acestea daca stai prea mult in fata calculatorului. Dupa cum am mentionat mai sus. Totul depinde de utilizator.

Adaugă comentariu