Gustav Klimt si Romania

Marele pictor austriac a avut o legătură se suflet cu țara noastră.

Astăzi Google îl omagiază pe Gustav Klimt, artistul care a contribuit decisiv la una izbucnirea uneia din cele mai mari revoluții din istoria artei. Nu mulți sunt aceia care știu că între Klimt și România a existat o legătură specială.

În 1879, Gustav Klimt împreună cu fratele său Ernst și Franz Matsch, au fondat propria școală de artă decorativă: Künstler-Compagnie. Iar în anul 1883 cei trei aveau să primească prima lor mare comandă. O comandă venită de la Regele Carol I al României. Comanda consta în executarea a a trei programe tematice, destinate decorării castelului Peleş din Sinaia.

Sala de teatru a castelului Peleş: pictura plafonului si friza decorativa de aici sunt semnate de Gustav Klimt si Frantz Matsch.

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu