Câteva dintre gândurile unuia dintre marii pictori români.
“Sunt născut în Bârlad, în anul 1886, luna aprilie, în 13, Strada Ștefan cel Mare numărul 341. Un târg cu 8.000 de locuitori, două grădini publice, trei hoteluri, două cafenele, șase locante și 280 de cârciumi. În oraș, liceul era centrul culturii locale. Se păstra încă o vie admirație lui Alexandru Ioan Cuza, bârlădenii fiind de o vădită orientare politică antidinastică.”
Nicolae Tonitza – fotografie din anul 1927
“Adevăratul meu debut în pictură a fost cam pe la anul 1900, când am primit de la o cucoană bătrână comanda de să-i fac portretul în “oloi”. Doamna îmi făgăduise patru lei pentru această operă – și libertatea să-i ciupesc la discreție, din “agudele” grădinii, tot timpul cât voi lucra. Am reușit, firește, să zugrăvesc o cucoană bătrână, ceiace dealtminteri nu era greu: toate cucoanele bătrâne seamănă între ele. Dar clienta mea a fost nemulțumită şi m-a pus să-i corijez tabloul, după indicații tare imperative, gura mai mică, gâtul mai gras, ochii mai mari, nasul mai subțire, cerceii mai lucioși – până când mă trezisem că pictasem o fetiță de unsprezece ani. Cucoana a fost încântată (avea peste 65 de ani) – și m-a achitat foarte culant cu patru piese de argint, nouă și strălucitoare. Numai când am ajuns cu ele la bragagiul meu am aflat că erau false. Atunci mi-am dat seama că sunt riscuri mari în cariera de pictor… Ceia ce am putut constata, cu prisosință, verifica și mai târziu…”
Nicolae Tonitza – autoportret (1923)
“Arta coloristului de seamă nu stă în marea varietate de culori pe care le așterne pe pânză, ci în muzicalitatea cromatică, ce știe s-o stabilească pe panoul lui cu ajutorul unui minimum de substanțe colorate.”
Nicolae Tonitza, 13 aprilie 1886 – 27 februarie 1940
Pictura “În iatac” a lui Nicolae Tonitza este, la această oră, cea mai scumpă lucrare a unui pictor român: la o licitație organizată în 2011 a fost adjudecată contra sumei de 290.000 de euro.