Galeria subacvatica

O galerie de fotografie pe o epava scufundată la 28 de metri adâncime.

Cea mai recentă expoziție de fotografie a artistului austriac Andreas Franke poate fi vizitată doar de către cei echipați cu un costum de scafandru. Și aceasta pentru că fotografiile sale sunt expuse pe pereții epavei Vandenberg, o fostă navă militară americană din cel de-al Doilea Razboi Mondial. În data de 27 mai 2009, Vandenberg – care are de 160 metri lungime – a fost scufundată intenționat în largul coastelor Floridei pentru a fi astfel transformată în recif artificial.

Povestea navei Vandenberg este o metaforă în sine. Așa cum, la rându-i, istoria neobișnuitei galerii este o poveste în sine: anul trecut, Franke – scafandru pasionat și fotograf profesionist – a realizat o serie de fotografii subacvatice ale epavei. Întors în Austria, a avut o revelație: “Chiar dacă există atât de mult viaţa marină în jurul recifului artificial, epava în sine, este tot un lucru mort. Așa că m-am gandit că dacă voi readuce oameni pe ea, va fi din nou viaţă”.

Prin urmare, Franke a prelucrat digital fotografiile, creând o serie de imagini suprarealiste. Aceste fotografii au fost expuse pe Vandenberg, în cadrul unei expoziții care a fost inaugurată la începutul acestei luni. Fiecare fotografie este protejată de o placă de plexiglas de 3 milimetri grosime, iar pentru expunerea fotografiilor au fost folosite doar materiale care nu dăunează mediului. În urmă cu doar câteva zile, Franke a făcut publice fotografiile expuse. Priviți. Iar dacă vă plac, nu uitați să vizitați și muzeul sculpturilor subacvatice.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu