Galeria subacvatica

O galerie de fotografie pe o epava scufundată la 28 de metri adâncime.

Cea mai recentă expoziție de fotografie a artistului austriac Andreas Franke poate fi vizitată doar de către cei echipați cu un costum de scafandru. Și aceasta pentru că fotografiile sale sunt expuse pe pereții epavei Vandenberg, o fostă navă militară americană din cel de-al Doilea Razboi Mondial. În data de 27 mai 2009, Vandenberg – care are de 160 metri lungime – a fost scufundată intenționat în largul coastelor Floridei pentru a fi astfel transformată în recif artificial.

Povestea navei Vandenberg este o metaforă în sine. Așa cum, la rându-i, istoria neobișnuitei galerii este o poveste în sine: anul trecut, Franke – scafandru pasionat și fotograf profesionist – a realizat o serie de fotografii subacvatice ale epavei. Întors în Austria, a avut o revelație: “Chiar dacă există atât de mult viaţa marină în jurul recifului artificial, epava în sine, este tot un lucru mort. Așa că m-am gandit că dacă voi readuce oameni pe ea, va fi din nou viaţă”.

Prin urmare, Franke a prelucrat digital fotografiile, creând o serie de imagini suprarealiste. Aceste fotografii au fost expuse pe Vandenberg, în cadrul unei expoziții care a fost inaugurată la începutul acestei luni. Fiecare fotografie este protejată de o placă de plexiglas de 3 milimetri grosime, iar pentru expunerea fotografiilor au fost folosite doar materiale care nu dăunează mediului. În urmă cu doar câteva zile, Franke a făcut publice fotografiile expuse. Priviți. Iar dacă vă plac, nu uitați să vizitați și muzeul sculpturilor subacvatice.

Webcultura are nevoie de susținerea ta. Ne poți sprijini prin intermediul unui abonament lunar

sau prin intermediul unei donații.

Mulțumim.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu