Din comunism, cu dragoste

Fotograful englez Charlie Crane, este unul dintre puținii artiști occidentali care au obținut permisiunea de a fotografia în capitala Coreei de Nord.

“Cum fotografiezi una dintre cele mai secretizate țări din lume? Pentru mine, răspunusul a fost simplu: fotografiază ceea ce ei doresc ca tu să vezi.”

Pentru aceia care au apucat să traiască în epoca de aur, fotografiile lui Charlie Crane sunt o aducere aminte. Pentru ceilalți sunt o simplă curiozitate. Ca atâtea altele.

“Deşi Phenian-ul, capitala Coreei de Nord, nu este de obicei considerat o destinatie de vacanta, toate aceste fotografii au fost luate în puncte turistice. A fost nevoie de peste un an pentru a obţine permisiunea de a merge în aceste locuri însoțit de aparatul foto şi cu nimic nu te pregăteşte suficient pentru ceea ce te aşteaptă. Nu mi s-a permis să-mi iau telefonul mobil și am fost însoțit peste tot de doi ghizi. Lucrând în condiții de restricții severe într-o țară descrisă ca “un Disneyland stalinist” a fost cu adevărat o provocare. Însă rezultatul este cel pe care îl vedeți.” (Charlie Crane)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu