Fantoma aurie a comunismului

Comunism, Ceauşescu, România, propagandă, sărăcie, Epoca de Aur – acestea sunt cuvintele, noţiunile şi conceptele pe care le auzim, poate paradoxal, tot mai des în jurul nostru. S-au făcut zeci de filme, documentare, expoziţii şi instalaţii, unele mai interesante, altele mai reprezentative dar cu siguranţă fiecare având rolul său în contextul celor 20 de ani de la Revoluţie.

La etajul 3 al Muzeului Naţional de Artă Contemporană se deşfăsoară o expoziţie despre ceea ce a fost şi ceea ce a rămas: The Golden Flat &.

[citat]A sick hybrid society[/citat]

Capitalismul s-a dovedit a nu fi atât de simplu, iar comunismul mai prezent ca niciodată. După cum spune şi Ruxandra Balaci în prezentarea expoziţiei The Golden Flat & Co., „fenomenul persistenţei ceaușismelor în postcomunism, existenţa simultană a comunismului şi a unui capitalism dur într-o democraţie cu stranii nuanţe totalitare generează, pe fondul unor reconfigurări mondiale, a strange way of being, a sick hybrid society”.

În cadrul The Golden Flat & Co vei regăsi lucrările lui Ion Bârlădeanu, filmele regizorilor Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, un manual realizat de Ştefan Constantinescu, dar şi o instalaţie “din aur” semnată de Alexandru Potecă. Deoarece primele proiecte le descususem cu ocazii mai vechi, atenţia mi s-a orientat în special către manual şi către instalaţie.

[citat]The Golden Age for Children[/citat]

The Golden Age for Children ((Poti afla mai multe despre Ştefan Constantinescu şi The Golden Age for Children urmând acest link)) este o carte a amintirilor celor ce au crescut în anii `80, în România. Îţi mai aminteşti de moş Gerilă? De listele de aşteptare pentru cumpărarea unei Dacii? Sau de cartela pe care o utilizai pentru a primi ratia de mancare? Sunt toate acolo, descrise şi exemplificate prin pop-up-uri foarte reuşite.


[citat]The Golden Flat[/citat]

Nucleul expoziţiei este instalaţia lui Potecă ((Alexandru Potecă – blog personal)) ce reconstituie casa romanului din anii `70-`80. The Golden Flat este locul în care cei care au cel puţin 20 ani îl recunosc cu uşurinţă, un loc plin de obiecte uzate dar familiare şi cu un simbolism aparte. De aici nu lipsesc peştele de sticlă de pe televizor, sticla de pepsi, borcanul pentru murături, sticla de lapte, sifonul, radioul etc.

Expoziţia de la MNAC te va amuza de multe ori, pentru ca mai apoi să descoperi amarul din spate. Nu îţi va spune nimic nou însă îţi va arăta ceea ce ştiai dar ai preferat să uiţi. Este un exerciţiu artistic ce poate ne va ajuta să facem un pas înainte.

Nicoleta Musca

Nicoleta Musca LinkedIn | Twitter | Facebook | De același autor

Fotografie, teatru, expoziţii, muzică, cărţi, evenimente, discuţii, pr, opinii, facebook, twitter… eu, adică Nicoleta. Să le citiţi cu drag:)

Recomandări

Adaugă comentariu