De bun gust: un sfat pentru creativi

“Trebuie doar să lupți pentru a-ți găsi drumul.”

“Ceea ce nimeni nu spune începătorilor – și mi-aș fi dorit să-mi fi spus și mie cineva acest lucru – este că toţi aceia care depun o muncă de creaţie au ajuns să facă asta pentru că au bun gust. Există însă o breșă aici: în primii ani în care creezi, lucrurile nu-ți ies chiar atât de bine. Încearcă să fie bune, au potenţialul de a fi bune, dar nu sunt. Însă gustul tău, lucru care te-a determinat să intri în acest joc, este încă un ucigaş. Iar simțul tău estetic este motivul pentru care munca ta te dezamăgeşte. Cei mai mulți oameni nu reușesc niciodată sa treacă peste această fază. Și renunță.

Cei mai mulţi oameni pe care îi cunosc și care fac lucruri interesante și creative au trecut, în decursul anilor, prin această fază. Simțim că munca noastra nu are acel lucru special pe care am dori să-l aibă. Cu toții trecem prin asta. Iar daca simți că intri în această fază – sau ești doar la început ei – trebuie să ştii că este o fază normală. Și cel mai important lucru pe care îl poți face este să muncești mult. Stabilește-ți termene, astfel încât, în fiecare săptămână, să termini o poveste nouă. Doar parcurgând un volum de muncă vei putea închide acestă breșă, iar munca ta va fi la fel de bună ca și ambițiile tale. Iar mie mi-a trebuit mai mult timp să îmi dau seama de asta decât oricărei alte persoane pe care am întâlnit-o. Îți va lua și ție ceva timp. Este normal să dureze o perioadă. Trebuie doar să lupți pentru a-ți găsi drumul.” (Ira Glass)

O grafică realizată de regizorul David Shiyang Liu.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu