Cum scriem un CV: modelul Leonardo da Vinci

Cum și-a structurat CV-ul marele Leonardo da Vinci.

Înainte de a deveni celebru, Leonardo da Vinci a fost artificier, armurier și, firește, inventator. Și, ca oricine altcineva, trebuia să își găsească un loc de muncă. Astfel se face că, în anul 1482, pe când avea 30 de ani, i-a trimis Ducelui de Milano, Ludovic Sforza, “CV-ul său”. Un “CV” în urma căruia a și fost angajat și care, precum veți vedea, respectă și astăzi standardele (incluzând aici și “perierea potențialului angajator”).

“Ilustrul meu Domn,

Văzând până acum suficient de multe, luând în considerare realizările tuturor celor care se includ printre maeștrii și artificierii instrumentelor de război şi constatând că invenţiile şi de performanţele instrumentelor în cauză nu diferă în nciun chip de utilizarea comună, voi îndrăzni, fără a avea intenţia de a discredita pe altcineva, să mă prezint Excelenţei Voastre pentru a vă expune secretele mele şi, ulterior, să vi le pun complet dispoziţie, iar când timpul va veni să aduc în stare de operativitate efectivă toate lucrurile care, pe scurt, sunt în parte enumerate mai jos:

1. Am planuri pentru poduri foarte uşoare, puternice şi uşor de transportat cu ajutorul cărora să fie urmărit inamicul sau, în anumite ocazii, pentru a te refugia din calea lui și a altora, solide și indestructibile prin foc sau în luptă, uşor şi convenabil de ridicat şi de amplasat pe poziţii. De asemenea pot fi folosite pentru a le arde și a le distruge pe cele ale inamicului.

2. Ştiu cum să folosesc apa din şanţuri atunci când un loc este sub asediu şi să fac o varietate infinită de poduri, căi de acces, scări, şi maşini utile în astfel de situaţii.

3. De asemenea, în cazul în care nu se poate asediau un teren prin bombardament, fie din cauza înălţimii pantei, fie din motive ce țin de punctele de rezistenţă ale situaţiei şi locaţiei, am metode pentru a distrugerea orice fortăreață sau cetate, cu excepția cazului în care a fost construită în stâncă.

4. Am, de asemenea, mai multe feluri de mortiere, foarte convenabile și uşor de transportat, care pot arunca o mulţime de pietricele, asemeni grindinei, iar fumul lor va semăna panică şi confuzie în rândurile inamicului.

5. În plus, am mijloacele de a ajunge la un loc desemnat prin mine şi pasaje ascunse construite complet fără zgomot, chiar dacă ar fi necesar să se treacă pe sub un şanţ sau pe sub un râu.

6. De asemenea, voi construi vehicule acoperite, sigure si inatacabile, care vor penetra liniile și artileria inamicului şi nu va exista nicio formație de oameni înarmaţi atât de mare încât să nu treacă prin ea. Iar în spatele acestora, infanteria va putea să înainteze, suficient de sigur şi fără obstacole.

7. În plus, dacă necesitatea o va cere, voi face tunuri, mortiere şi artilerie ușoară, foarte frumoase şi funcţionale și care sunt destul de ieșite din comun.

8. În cazul în care utilizarea tunurilor nu este posibilă, voi realiza catapulte, aruncătoare şi alte instrumente de o minunată eficiență care nu sunt de uz general. Pe scurt, în funcție de varietatea circumstanţelor, voi face un număr infinit de elemente pentru atac şi apărare.

9. Iar dacă lupta va trebui să fie pe mare, am mai multe tipuri de maşini eficiente pentru atac şi apărare, precum şi nave care vor rezista atacului celor mai mari tunuri.

10. În vremuri de pace, cred ca pot satisface complet oricare alt domeniu al arhitecturii, precum şi construcţia de clădiri – atât publice cât şi private – şi asigurarea fluxului de apă dintr-un loc într-altul.

În plus, pot executa sculpturi în marmură, bronz şi lut. De asemenea, în pictură pot face tot ce este posibil la fel de bine ca oricare altul, oricine ar fi el.

Mai mult decât atât, lucrările ar putea fi întreprinse sub blazonul Dumneavoastră, fapt care va fi spre slava nemuritoare şi onoarea veşnică a memoriei Tatălui Dumneavoastră și a ilustrulei Case de Sforza.

Iar dacă vreunul din lucrurile menționate mai sus pare a fi imposibil sau de nerealizat pentru cineva, sunt mai mult decât gata de a le demonstra, pe domeniul Dumneavostră sau orice alt loc pe care îl dorește Excelenţa Voastră, în fața căruia mă recomand, cu toată umilinţa posibilă.”

(via)

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

2 comentarii

  1. Nick Arden

    Am impresia ca Leonardo asta era si cam laudaros. Nu cred ca era el chiar asa cum se lauda….!

    1. stoicarodica2010

      Leonardo Da Vinciu a fost un geniu,nu un om de rand asa cum suntem noi.Incercati sa cititi multe, foarte multe carti.Instruiti-va continuu!

Adaugă comentariu