Cum să depistezi un mincinos

Patru semne pe care un mincinos nu le poate ascunde.

În medie, fiecare dintre noi auzim, în fiecare zi, între 10 și 200 de minciuni. Mai mult sau mai puțin nevinovate. Și, chiar dacă o bună parte a istoriei umane a fost dedicată unor aparate care să ne ajute să depistăm mincinoșii (de la vechile instrumentele de tortura până la la testele cu poligraful și la aparatele costisitoare din timpurile moderne), acestea nu s-au dovedit a fi infailibile.

Specialistul în comunicare Noah Zandan este de părere că abordarea noastră de până acum a fost greșită. Și că în loc să căutăm schimbări fiziologice care să depisteze minciunile, ar trebui ca, folosind științele comunicării, să ne concentrăm asupra limbajului. Astfel, potrivit lui Noah, există patru categorii se semne cu ajutorul cărora poți depista un mincinos:

1. mincinoșii vorbesc foarte rar la persoana întâia (în încercare de a se disocia de propria minciună);
2. mincinoșii tind să folosească o mulțime de negații (pentru că, subconștient, se simt vinovați);
3. mincinoșii tind să explice situațiile în termeni cât mai simpli (de vreme ce mintea le este concentrată pe construcția unei minciuni cât mai complexe);
4. mincinoșii tind să folosească fraze lungi și întortocheate (folosind, adesea, cuvinte irelavante și care nu sunt necesare în construcția logică a frazei).

Vă invit să-l priviți pe Noah Zandan spunând toate aceste lucruri într-o prezentare TED.

mincinos

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu