“Cioran ar fi fost foarte bun pe Twitter”

“Un alt român esenţial în literatura franceză este Tristan Tzara”.

Bernard Pivot, unul dintre cei mai cunoscuți realizatori de programe culturale din Franța, despre câțiva dintre cei mai importanți scriitori români.

“Scriitorul meu român favorit este Emil Cioran. Din nefericire, nu l-am avut în emisiune pentru că refuza să vină. Nu voia deloc să apară la televizor. Stătea la el acasă, refuza să se mişte de acolo. Însă opera lui o apreciez cel mai mult. Nu pesimismul lui teribil, înspăimântător. Pentru că atunci când citiţi Cioran, vă vine să vă puneţi un revolver la tâmplă şi să vă trageţi un glonţ în cap. Ce apreciez la Cioran, mai ales român fiind, este stilul, scriitura, care are o precizie diabolică. Are o artă de a asambla cuvintele franţuzeşti care aminteşte de marii scriitori ai secolului XVIII – La Rochefoucauld, Joubert. Remarcaţi că Cioran se exprimă în fraze scurte. Cioran ar fi fost foarte bun pe Twitter. Tweet-urile lui ar fi fost uimitoare.

(…)Pe Eugen Ionesco l-am avut în emisiune de două – trei ori. Ce îmi place la el este că a venit şi a deranjat logica franţuzească. Noi suntem moştenitorii lui Descartes, deci ai logicii carteziene. Iar el a dezordonat-o, a dat-o peste cap. De asta trebuie să le acorzi atenţie scriitorilor care ne vin din altă parte, sunt oameni care au potenţialul de a schimba lucrurile. Un alt român esenţial în literatura franceză este Tristan Tzara. El a stat la baza suprarealismului.”

Născut pe 5 mai 1935, la Lyon, Bernard Pivot este membru al Academiei Goncourt, academia care acordă prestigiosul premiu literar francez omonim. Citatele de mai sus fac parte dintr-un interviu pe care Pivot l-a acordat Evenimentului zilei cu ocazia participării sale la Bookfest 2012. De altfel, la ora scrierii acestor rânduri, acesta este și cel mai recent anunț pe contul său twitter (un cont urmărit de aproape 50.000 de persoane): “În drum spre București pentru Salonul Cărții. Fără tweet-uri până dumincă. O zi bună tuturor”.

Sorin Tudor

Sorin Tudor Blog | De același autor

Uneori, prin ochii mei, internetul se vede altfel. “Contentul” se numeste simplu, “continut”, iar “user generated” capata vagi conotatii pleonastice de vreme ce El, Userul, nu are incotro: trebuie sa-si fie Creator al propriei Vieti. Poate ca, intr-o zi, vom ajunge sa ne cunoastem mai bine.

Recomandări

Adaugă comentariu