Cinci actori cunoscuți care sunt și scriitori

Îi cunoașteți, desigur, pentru filmele lor. Dar știați că sunt și talentați scriitori?

Ethan Hawke este, precum știți, un actor de succes. Mai puțini sunt însă aceia care știu că, în 1996, Ethan a scris un roman: The Hottest State.  Zece ani mai târziu, romanul avea să fie ecranizat (iar Ethan avea să regizeze filmul și să interpreteze un rol secundar). În 2002, apare cel de-al doilea roman al său, Ash Wednesday, care tratează probleme legate de ego și de eroul american modern. Ethan scrie si pentru diferite reviste (printre acestea și cunoscuta The Rolling Stone).

Hugh Laurie, este faimos pentru personajul pe care-l interpretează în Doctor House. Dincolo de talentul actoricesc, Hugh este pasionat de motociclete, cântă  la pian, chitară, tobe, armonică și saxofon și este și un apreciat solist vocal. În plus, Hugh este și scriitor: în 1996 a publicat romanul The Gun Seller, care a devenit best-seller polițist (“Pain is an event. It happens to you, and you deal with it in whatever way you can.”). Cel de-al doilea roman al său, The Paper Soldier, a fost deja anunțat, dar publicarea a fost amânată.

Sam Shepard nu este numai un actor talentat, dar și un dramaturg extraordinar; a a scris nu mai putin de 45 de piese de teatru – 11 dintre acestea au câștigat Premii Obie, iar Buried Child a fost răsplătită, în 1979, cu prestigiosul Premiu Pulitzer. Cu o cariera literara de aproape 50 de ani, Sam Shepard este membru al Academiei Americane de Arte și Litere din partea careia a primit Medalia de Aur în 1992.

James Franco, absolvent de literatura engleza, și-a câștigat faima ca actor – Spiderman, 127 de ore, Grozavul și Puternicul Oz –  după care s-a întors să-și continue studiile doctorale. Și a mai și publicat Palo Alto: Stories by Franc, o carte de povestiri ce a primit recenzii de tot felul, unele mai puțin generoase decât altele. James pare insa hotărât să-și continue cariera literara, sa predea la UCLA și Universitatea din New York și să se implice în proiecte multimedia sau muzicale.

Woody Allen este unul dintre cei mai prolifici și de succes regizori. Multă vreme a jucat în propriile filme, în care personajul său s-a conturat ca un omuleț inteligent și nevrotic. Ulterior și-a găsit câte un alter ego, mai tânăr sau la fel de vivace, continuând să ne uimească cu filmele sale. Scriitor de nuvele și piese de teatru montate cu succes, Woody Allen este un tip plin de umor care nu se sfiește să abordeze cele mai incomode subiecte. Una dintre nuvelele sale speciale este The Kugelmass Episode.

Clara Burghelea

Clara Burghelea

Clara Burghelea De același autor

Pentru a publica în cadrul Cenaclului WebCultura trimite-ne textul tău prin intermediul acestui formular. Și, nu în ultimul rând, te rugăm să citești și cele câteva rânduri scrise aici. Important: autorii care au publicat deja cel puțin trei creații în paginile Cenaclului și doresc pagini de autor sunt rugați să ne contacteze prin intermediul aceluiași formular.

Recomandări

Adaugă comentariu